Canicula revine cu forță: Cod portocaliu și galben pentru toată țara, cu 41 de grade la umbră

Canicula revine cu forță: Cod portocaliu și galben pentru toată țara, cu 41 de grade la umbră

Aşa cum ne aşteptam, valul de căldură devine din ce în ce mai sufocant, iar vineri va fi cea mai fierbinte zi. ANM a emis deja pentru ziua de mâine două avertizări de caniculă pentru toată ţara, inclusiv un cod portocaliu pentru zonele de sud şi vest.

Dar să vedem mai întâi cum va fi vremea de joi.

Meteorologii au emis o avertizare meteo de tip cod galben de caniculă pentru București și mai multe județe din partea de sud a țării.

"Valul de căldură se va extinde în vestul, sudul și sud-estul țării, unde va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISING

Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 25 de grade", precizează ANM.

image-10
Foto: ANM

Însă vineri va fi şi mai rău, iar valul de căldură se va extinde în toată țara.

Codul galben anunţă temperaturi maxime între 33 și 37 de grade, iar minime între 17 și 20 de grade.

Codul portocaliu înseamnă căldură şi mai mare.

ANM arată că vineri canicula se va intensifica în Crișana și Banat unde se vor înregistra temperaturi maxime de 37...39 de grade, precum și în jumătatea de sud a Olteniei și a Munteniei unde vor fi temperaturi maxime de 39...41 de grade.

image-11
Foto: ANM

Cum va fi vremea la Bucureşti

Şi în Capitală va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Temperaturile maxime vor fi de 36…37 de grade, joi (3 august) și în jurul valorii de 39 de grade, vineri (4
august). Temperaturile minime vor fi de 19…22 de grade.

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat.

Ce urmează în weekend

Sâmbătă disconfortul termic se va menține ridicat în toate zonele de câmpie și va mai fi caniculă local în regiunile sudice.

Cât despre cât va dura acest nou episod de căldură extremă, Elena Mateescu (şefa ANM) spune că cel puţin până în weekend.

"Vorbim de ziua de miercuri, joi, vineri și sâmbătă, pentru că, sâmbătă, în continuare în Oltenia, în Muntenia, canicula va persista.

ADVERTISING

Vorbim de temperaturi, sâmbătă, de 38 de grade, în timp ce în partea de vest a țării vom consemna valori în scădere, pentru că acestea nu vor mai depăși 25-26 de grade Celsius.

În același timp, sâmbătă, cu siguranță gradul de instabilitate se va accentua, pentru că deja cunoaștem schimbul de masă de aer foarte cald cu o masă de aer mai rece va aduce fenomene de instabilitate extremă și vorbim avers de averse cu caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului în jumătatea de vest a țării”, a spus directorul ANM, la Antena3.

ANM a anunţat luni prognoza pentru următoarele două săptămâni. Ne aşteaptă mai întâi acest nou episod de caniculă, apoi o răcire semnificativă, când temperaturile vor scădea sub cele specifice pentru luna august. Șefa ANM: ”O vară a extremelor”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇