ANM transmite avertizări de vreme rea și nor de praf saharian. Cât și unde va ploua (Hartă)

ANM transmite avertizări de vreme rea și nor de praf saharian. Cât și unde va ploua (Hartă)

Vremea se răcește treptat şi vom avea ploi în toată ţară, iar la munte chiar şi ninsori sunt posibile. Vântul va bate cu până la 70 km/h zilele următoare.

ANM a emis o informare de vreme rea, dar şi o avertizare de tip cod galben de furtuni.

Informarea meteo este valabilă de marţi, de la ora 14:00, până joi, la ora 20:00.

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, la început în regiunile vestice şi centrale, apoi şi în rest. Aceasta se va manifesta prin averse, trecător descărcări electrice şi izolat grindină şi vijelii, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi, local, de 15...20 l/mp şi izolat de 30...40 l/mp.

ADVERTISING

Vântul va avea intensificări, marţi, în toate zonele, iar miercuri cu precădere în sud-est, cu viteze în general între 45 şi 55 km/h, iar pe crestele montane de peste 70 km/h.

Vremea se va răci semnificativ, iar de miercuri după-amiază, la altitudini de peste 1.500 de metri, precipitaţiile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare.

Codul galben de instabilitate atmosferică este valabil de marţi, de la ora 15:00, până miercuri, la aceeaşi oră, în Banat, sudul Crişanei, Transilvania şi în zonele montane.

”În intervalul menţionat, în Banat, sudul Crişanei, Transilvania şi în zonele montane, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aceasta se va manifesta prin averse şi cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de 55...70 km/h, izolat vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, transmite ANM.

Sub cod galben sunt judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Timiş, Caraş-Severin, dar şi unele zone ale judeţelor Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Neamţ, Suceava şi Bihor.

image-10
Foto: ANM

Nor de praf din Sahara

Pe de altă parte, ANM adaugă că marţi ajunge deasupra României o masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană.

ADVERTISING

Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele şi intervalele cu ploaie.

”În perioada 16 aprilie ora 12 - 18 aprilie ora 00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei.

Această masă de aer va ajunge deasupra României pe parcursul zilei de marţi (16 aprilie), iar depunerile de praf vor putea fi observate în zonele şi în intervalele în care va ploua”, este anunţul meteorologilor.

În noaptea de miercuri spre joi, norul de praf se va deplasa spre Marea Neagră şi Ucraina.

Cum va fi vremea la Bucureşti

ANM a emis şi o prognoză specială pentru Bucureşti.

Marţi vremea va fi în continuare cu mult mai caldă decât în mod normal pentru această dată, cu o temperatură maximă de 30 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare pe parcursul nopţii când va creşte probabilitatea pentru averse slabe. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura minimă va fi de 14...16 grade.

De miercuri dimineaţă până joi, la ora 9:00, vremea va fi în general instabilă şi se va răci. Cerul va avea înnorări şi vor fi perioade cu averse, cel mai probabil după orele amiezii însoţite şi de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade, iar cea minimă va fi de 9...11 grade.

Joi, valorile termice vor continua să scadă uşor. Cerul va avea înnorări şi vor mai fi condiţii de ploaie slabă, mai ales în prima parte a intervalului. Vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări pe parcursul zilei. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇