Alerte meteo de furtuni: Vin vijelii puternice cu rafale peste 100 km/h, pe fond de cod roșu de căldură extremă

Alerte meteo de furtuni: Vin vijelii puternice cu rafale peste 100 km/h, pe fond de cod roșu de căldură extremă

Chiar dacă avem în continuare cod roşu de caniculă, e timpul ca ţara să fie măturată şi de furtuni. Prăpădul a început deja încă de marţi. Iată efectele unei furtuni ca o tornadă, cum nu s-a mai văzut la Oradea (Foto&Video). Şi azi se anunţă vijelii puternice, cu intensificări ale vântului chiar şi de peste 100 km/h.

ANM a emis miercuri dimineaţă trei noi avertizări de vreme rea.

Prima este un cod galben, valabil până joi, la ora 2 noaptea.

În cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55...70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale (în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp), transmit specialiştii.

ADVERTISING

Codul portocaliu are acelaşi interval de valabilitate şi va aduce vijelii şi mai puternice.

În Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei și în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70...90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.

În intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat peste 50...60 l/mp, îndeosebi în Transilvania și Moldova, transmite ANM.

image-54
Foto: ANM

Mai avem un cod galben de intensificări ale vântului și instabilitate atmosferică temporar accentuată, care va fi valabil până joi, la ora 10.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei vântul va continua să prezinte intensificări cu rafale în general de 55…65 km/h. În jumătatea de est a Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea instabilitatea atmosferică se va menține temporar accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de 50…60 km/h), vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp.

image-55
Foto: ANM

Codul roşu ne sufocă

Pentru ziua de miercuri rămâne valabil în continuare şi codul roşu de caniculă, alături de alte avertizări de căldură extremă.

ADVERTISING

Codul galben înseamnă că valul de căldură și canicula vor persista în jumătatea de sud-est a țării. Local în Oltenia, centrul Moldovei, precum și sud-estul Transilvaniei și pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 37 de grade.

Codul portocaliu se referă la județele Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Vaslui și Tulcea, unde se vor înregistra temperaturi maxime de 37...39 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.

Iar sub cod roşu sunt județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și Capitala.

Aici se vor înregistra temperaturi maxime extreme în general de 40...41 de grade.

image-56
Foto: ANM

Prognoza pentru Bucureşti

Şi la Bucureşti este cod roşu de caniculă, dar şi cod portocaliu de furtuni.

Temperatura maximă se va situa în jurul a 40 de grade, iar minima va fi de 17...19 grade.

Cerul va fi variabil, însă începând din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 60...70 km/h), vijelie, înnorări temporar accentuate, frecvente descărcări electrice și averse.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇