5 alerte meteo: Canicula ne sufocă până vineri, dar vin şi furtuni

5 alerte meteo: Canicula ne sufocă până vineri, dar vin şi furtuni

5 avertizări a emis ANM în această dimineaţă, care ne vestesc că vom avea caniculă până vineri inclusiv, dar şi episoade de furtună.

Sunt două coduri galbene de căldură, dar şi două portocalii ce vizează 17 județe și Capitala, respectiv 14 județe și Bucureștiul. Avem şi un cod galben de ploi torenţiale pentru 10 judeţe din vestul ţării.

Să le luăm pe rând.

Cod galben şi portocaliu de caniculă

Pentru ziua de marţi, a fost actualizat un cod galben care anunță că valul de căldură se va extinde în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general, temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.

ADVERTISING

Pentru aceeași zi a fost emis și un cod portocaliu de caniculă.

În Banat, Crișana, Oltenia și local în Muntenia și vestul Transilvaniei și al Maramureșului valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37...39 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade.

Județele vizate de codul portocaliu sunt Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Alba, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași și Capitala.

image-33
Foto: ANM

Ceva ploi răcoresc vestul ţării

Începând de marți, la ora 18:00, până la noapte, la ora 3:00, în vestul și nord-vestul țării vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55...70 km/h), descărcări electrice și izolat averse torenţiale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Județele vizate sunt Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraș Severin, Timiș, Arad și Bihor.

image-34
Foto: ANM

Canicula se menţine până în weekend

Apoi, miercuri, joi și vineri avem parte tot de căldură sufocantă, în special în jumătatea de sud a țării. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, în zonele vizate de codul galben.

Însă pentru ziua de miercuri va fi în vigoare un cod portocaliu. În Oltenia și Muntenia, mai ales după-amiaza, se vor înregistra valori termice de 37...40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade.

ADVERTISING

Zonele vizate sunt Bucureștiul și județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Buzău, Ialomița, Călărași și Brăila.

image-35
Foto: ANM

ANM precizează şi că pe parcursul zilei de miercuri (27 iulie), local în zonele de munte și în centru, iar după-amiaza și în noaptea de miercuri spre joi (27/28 iulie) și în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇