3 alerte de la ANM: După caniculă, avem ploi torenţiale în weekend

3 alerte de la ANM: După caniculă, avem ploi torenţiale în weekend

Administrația Națională de Meteorologie a emis trei alerte vineri dimineaţă, care anunţă caniculă şi apoi un weekend cu furtuni şi ploi torenţiale.

Codul galben de caniculă este valabil vineri și sâmbătă în vestul și sudul țării.

Vineri și sâmbătă (19 și 20 august), valul de căldură se va menține în regiunile vestice și sudice și se va extinde și în vestul Transilvaniei, Maramureș, sudul Moldovei și zona continentală a Dobrogei. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18...21 de grade.

În sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat și în perioada următoare.

ANM a emis şi un cod portocaliu de căldură, valabil vineri, în trei judeţe.

Vineri (19 august), în zona joasă a județelor Caraș Severin, Timiș și Arad valul de căldură se va intensifica. Se vor înregistra frecvent temperaturi de 38...39 de grade și izolat 40 de grade, iar noaptea acestea nu vor coborî sub 20...23 de grade și, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat.

Foto: ANM

Apoi, de sâmbătă avem cod galben de instabilitate atmosferică și ploi puternice.

Sâmbătă de la ora 12:00 şi până luni, la 10:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, Oltenia și în zonele montane, apoi în extindere în toată jumătatea vestică a teritoriului.

Se anunţă averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp și pe arii restrânse 50...70 l/mp.

În extremitatea de vest a țării se vor semnala fenomene asociate instabilității atmosferice și în noaptea de vineri spre sâmbătă (19/20 august), dar pe arii restrânse.

Foto: ANM

La Bucureşti ne sufocăm

Nu prea e rost de ploaie şi la București, unde e foarte cald până luni, iar temperaturile maxime vor fi între 32 şi 36 de grade.

Cerul va fi variabil, cu înnorări abia în seara și noaptea zilei de duminică (21/22 august), când se poate să şi plouă puţin şi să avem parte şi de ceva vânt.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇