Furtuni puternice în Europa: Cel puţin 13 persoane au murit (Foto & Video)

Furtuni puternice în Europa: Cel puţin 13 persoane au murit (Foto & Video)

Furtuni puternice s-au abătut asupra unor zone din centrul şi sudul Europei, provocând moartea a cel puţin 13 persoane, inclusiv trei copii.

Decesele, cele mai multe din cauza căderilor de copaci, au fost raportate în Italia şi Austria, precum şi pe insula franceză Corsica, transmite BBC.

Furtunile vin după săptămâni de caniculă şi secetă pe o mare parte a continentului.

În Corsica, vântul cu rafale de până la 224 km/h a smuls copaci şi a avariat mai multe case.

Autorităţile de acolo au declarat că o fată de 13 ani a fost ucisă de un copac căzut într-o tabără. Un bărbat a murit într-un incident similar, iar o femeie în vârstă a murit când maşina sa a fost lovită de acoperişul desprins al unei cabane de pe plajă.

Alte două persoane, un pescar şi o femeie care se plimba cu caiacul, au murit în largul mării.

Ulterior, ministrul francez de Interne Gérald Darmanin, care a sosit în Corsica pentru a inspecta pagubele produse de furtună, a raportat un al şaselea deces.

Alte zeci de persoane au fost rănite atât pe uscat, cât şi pe mare. Martorii la furtuni au declarat că acestea au fost complet neaşteptate şi că nu a fost dat niciun avertisment.

"Nu am mai văzut niciodată furtuni atât de mari ca aceasta, ai crede că este o furtună tropicală", a declarat Cedric Boell, proprietarul unui restaurant, pentru agenţia de ştiri Reuters.

În Franţa continentală, unele zone din sudul ţării au fost afectate de întreruperi de energie electrică, iar străzile au fost inundate în al doilea oraş al ţării, Marsilia.

În Austria, două fete au fost ucise de căderea unui copac în apropierea unui lac din Carintia. Ulterior, alte trei decese au fost raportate de mass-media în provincia Austria Inferioară, tot în urma căderii unui copac.

Între timp, în Italia, un bărbat şi o femeie au fost ucişi de căderi de copaci în incidente separate în regiunea Toscana.

Vântul puternic a măturat Veneţia, spulberând umbrelele de la cafenelele din Piaţa San Marco şi dislocând zidăria de cărămidă din clopotniţa catedralei.

Staţiunile balneare din Toscana şi din Liguria, mai la nord, au fost afectate de furtuni. Dar în sudul Italiei, valul de căldură a continuat, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius înregistrate în Sicilia.

Multe părţi ale Europei au cunoscut săptămâni de vreme excepţional de caldă şi uscată. Fenomenele meteorologice extreme, inclusiv valurile de căldură şi furtunile, au devenit mai intense şi mai frecvente în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇