Premieră mondială: Taxă pentru flatulențele animalelor, într-o țară europeană

Premieră mondială: Taxă pentru flatulențele animalelor, într-o țară europeană
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Prima taxă de poluare din lume pentru emisiile poluante generate de animalele crescute în ferme va intra în vigoare în 2030 într-o țară scandinavă. Măsura a fost acceptată de toți reprezentanții industriei și sindicatelor, iar fermierii ar trebui să plătească aproape 100 de euro anual pentru fiecare vacă.

Coaliția de guvernare din Danemarca a decis în această săptămână să introducă prima taxă pentru emisiile de dioxid de carbon generate de fermele de animale. Acordul pentru „taxa pe flatulențe” a fost încheiat între guvernul de centru-dreapta și reprezentanții fermierilor, industriei și sindicatelor, relatează Euronews.

ADVERTISING

Crescătorii de animale danezi vor fi impozitați cu 300 de coroane (40,2 eur) pe tona de dioxid de carbon echivalent în 2030, iar taxa va crește la 750 de coroane (100,5 euro) până în 2035.

Se va acorda, însă, o deducere fiscală de 60%, astfel că fermierii vor avea de plătit 120 de coroane (16 euro) pe tona de CO2 în prima fază, urmând să ajungă la nivelul de 300 de coroane (40,2 euro) în 2035.

Taxa urmează să fie aprobată de cei 179 de membri ai Folketing, parlamentul danez, dar e de așteptat să întrunească fără probleme consensul.

Prima țară din lume cu taxă de poluare pentru agricultură

Ministrul Taxelor din Danemarca, Jeppe Bruus, a declarat că scopul măsurii este să reducă cu 70% până în 2030 emisiile de gaze cu efect de seră ale țării. "Vom face un pas mai aproape de a deveni o țară neutră din punct de vedere climatic în 2045", a spus Bruus.

ADVERTISING

Danemarca va fi prima țară din lume care va introduce "o taxă reală pe CO2 în agricultură", a subliniat ministrul, adăugând că speră ca alte state să urmeze acest exemplu.

Acordul din coaliție implică, de asemenea, investirea în următorii ani a 40 de miliarde de coroane (3,45 miliarde de euro) în măsuri precum reîmpădurirea și crearea de zone umede.

Societatea Daneză pentru Conservarea Naturii, cea mai mare organizație de conservare a naturii și de mediu din această țară, a descris acordul fiscal drept "un compromis istoric".

ADVERTISING

Decizia introducerii taxei a fost luată după luni de proteste ale fermierilor din toată Europa la adresa măsurilor și reglementărilor de atenuare a schimbărilor climatice despre care aceștia spun că îi duc la faliment.

100 de euro pe an pentru fiecare vacă

Potrivit celor mai recente date ale Biroului de statistică din Danemarca, în această țară existau 1,4 milioane de vaci în iunie 2022. O vacă produce aproximativ șase tone metrice de CO2 echivalent pe an.

Aplicând cota de taxare mai mică, de 16 euro pe an, rezultă o taxă anuală de 90 de euro per vacă. Cu tot cu deducerea fiscală, taxa va crește la 225 de euro în 2035, potrivit calculelor făcute de CNN.

Danemarca, un mare exportator de produse lactate și de carne de porc, este singura țară din Europa cu mai mulți porci decât oameni. Guvernul de la Copenhaga a pregătit prima strategie națională din lume pentru încurajarea consumului de legume și fructe pentru a reduce impactul asupra mediului al consumului de carne.

Cât poluează fermele de animale

Deși dioxidul de carbon primește în mod obișnuit mai multă atenție pentru rolul său în schimbările climatice, metanul captează de aproximativ 87 de ori mai multă căldură într-un interval de 20 de ani, potrivit Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere din SUA.

Fermele de animale sunt responsabile pentru aproximativ 32% din emisiile de metan produse de activitatea umană, conform Programului de Mediu al Națiunilor Unite.

Noua Zeelandă a adoptat o lege similară în 2022, dar aceasta a fost abandonată recent, după reacțiile din sectorul agricol. Guvernul acestei țări a anunțat că va exclude agricultura din schema sa de comercializare a cotelor de emisii în favoarea explorării altor modalități de reducere a metanului.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇