De ce vrea guvernul britanic ca vacile să mănânce alge și usturoi

De ce vrea guvernul britanic ca vacile să mănânce alge și usturoi

Supresoarele chimice și naturale, precum algele marine și usturoiul, ar putea fi introduse în hrana vacilor pentru a reduce gazele produse în timpul digestiei.

Guvernul de la Londra consideră că supresoarele de metan, care vor intra pe piața britanică în 2025, vor ajuta la atingerea obiectivului național de reducere la zero a emisiilor poluante până în 2050, relatează Sky News.

Vacile și alte animale, precum oile și caprele, produc metan în timp ce digeră iarba și furajele uscate. Aproximativ 70% din emisiile de metan ale fermelor sunt generate de acest proces, restul de 30% provenind din depozitarea și împrăștierea gunoiului de grajd.

ADVERTISING

Supresoarele de metan, care pot fi chimice sau naturale, precum algele și usturoiul, reduc cantitatea de gaz din digestie prin inhibarea sau blocarea enzimelor care produc gazul.

Potrivit oamenilor de știință, cele 1,5 miliarde de bovine din întreaga lume produc fiecare până la 500 de litri de metan pe zi, având o contribuție însemnată la încălzirea globală. În Marea Britanie, metanul reprezintă peste jumătate din totalul gazelor cu efect de seră produse în agricultură, arată un studiu din 2019.

Fermierii nu se opun acestei soluții, dar există indicii, spun ei, că unele supresoare ar putea reduce eficiența furajelor, astfel că este nevoie de mai multe cercetări pe această temă. Ei avertizează totodată că se vor confrunta cu costuri suplimentare într-o perioadă în care deja mulți au probleme cu scumpirea furajelor și a îngrăşămintelor.

ADVERTISING

Cabinetul de la Londra nu este primul care urmărește reducerea gazelor cu efect de seră produse de animale. Guvernul Noii Zeelande a anunțat în iunie că va introduce o taxă pe aerele vacilor și oilor pentru a reduce emisiile de gaze.

Anul trecut, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a criticat eforturile de reducere a emisiilor de gaze produse de vaci. El a făcut referire la un raport Greenpeace care arăta că “animalele din fermele UE au fost responsabile pentru producerea a 502 milioane tone de dioxid de carbon pe an, în principal prin metanul pe care îl eliberează, în timp ce autovehiculele au produs 656 milione tone de dioxid de carbon”.

ADVERTISING

“Vaca este specia care trece prin mari greutăți, în primul rând de interpretare. Nu vedeți că acum vaca a devenit dușmanul planetei? Toate cătările acuzațiilor sunt pe coarnele vacii. Că acum vaca este responsabilă când avem atâta poluare. România are două milioane de vaci și nouă milioane de mașini, și unele au două țevi. Trebuie să înțelegem acest lucru și să fim atenți la nuanțe, dar atenți și la principii, să acționam în baza lor", a spus Daea.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇