Sute de nave de pescuit chinezești au intrat în Insulele Galapagos și pun în pericol rezervația marină

Sute de nave de pescuit chinezești au intrat în Insulele Galapagos și pun în pericol rezervația marină

Ecuadorul a tras un semnal de alarmă, după ce a descoperit o flotă uriașă de nave de pescuit, lângă Insulele Galapagos, arhipelag care l-a inspirat pe Charles Darwin în elaborarea teoriei sale despre evoluția vieții pe Terra.

Sunt aproximativ 260 de nave, majoritatea având steagurile Chinei, iar prezența lor pune în pericol ecosistemul marin, și așa aflat într-o stare delicată, scrie The Guardian.

„Mărimea și agresivitatea acestor nave reprezintă o amenințare majoră pentru speciile marine aflate în Insulele Galapagos”, a spus Yolanda Kakabadse, fost ministru al Mediului.

ADVERTISING

Navele de pescuit chinezești vin în fiecare an în apele Insulelor Galápagos, care au fost incluse în 1978 de UNESCO pe lista monumentelor aflate în pericol, dar flota de acum este cea mai mare din ultimii ani.

Fostul primar al orașului Quito, capitala Ecuadorului, Roque Sevilla, a declarat că se fac eforturi diplomatice pentru a cere retragerea flotei.

„Pescuitul necontrolat chiar la marginea zonei protejate strică eforturile Ecuadorului de a proteja viața marină din Galápagos”, a spus el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În urmă cu trei ani, chinezii au capturat 300 de tone de animale marine

Flota este monitorizată cu atenție, potrivit ministrului Apărării, Oswaldo Jarrín.

"Suntem în alertă și supraveghem navele pentru a evita un incident similar celui din 2017", a spus el.

În incidentul din 2017 la care s-a referit ministrul, a fost capturată o navă chinezească, ce făcea parte dintr-o flotă mai mare decât cea de acum, care transporta 300 de tone de animale marine sălbatice, în mare parte rechini.

Rezervația marină de la Galápagos are una dintre cele mai mari specii de rechini din lume, inclusiv rechinul-balenă și rechinul-ciocan, aflate pe cale de dispariție.

ADVERTISING

Președintele Ecuadorului, Lenín Moreno, a făcut un apel, în weekend, pe Twitter pentru protejarea Insulelor Galapagos, despre care a spus că reprezintă una dintre cele mai bogate zone de pescuit.

Insulele Galápagos sunt renumite pentru plantele lor unice și pentru viața sălbatică. UNESCO descrie arhipelagul - vizitat în fiecare an de un sfert de milion de turiști - ca pe un „muzeu viu”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇