Soluţie inedită pentru rezolvarea crizei climatice: Ar costa 10 miliarde de lire sterline pe an

Soluţie inedită pentru rezolvarea crizei climatice: Ar costa 10 miliarde de lire sterline pe an

Oamenii de ştiinţă propun ca metodă pentru combaterea crizei climatice „reîngheţarea” Polului Nord şi a Polului Sud şi arată, într-un nou studiu, cum ar putea fi făcut acest lucru.

Potrivit unui grup de cercetători de la Universitatea Yale, împrăştierea de aerosoli în atmosferă, cu ajutorul avioanelor, ar putea inversa topirea gheţii, blocând parţial lumina soarelui şi având drept efect răcirea polilor, scrie The Independent.

Procedura, cunoscută ca injectare de aerosoli în stratosferă (stratospheric aerosol injection –SAI), ar costa 10 miliarde de lire sterline pe an, dar cercetătorii susţin că este mai puţin costisitoare în comparaţie cu alte metode cu un scop similar.

ADVERTISING

Wake Smith, principalul autor al studiului publicat în Environmental Research Communications, atrage însă atenţia că este vorba doar de tratarea unui simptom al crizei climatice, şi nu a cauzei.

“Este aspirină, nu penicilină. Nu înlocuieşte decarbonizarea”, a spus Smith.

În plus, planul presupune efectuarea a aproximativ 175.000 de zboruri pe an, însemnând emisii de milioane de tone de dioxid de carbon în atmosferă.

Susţinătorii propunerii argumentează că în acest caz beneficiile sunt mai mari decât riscurile, fiind necesare măsuri radicale în acest punct critic al crizei climatice.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

“Ideea este aceea de a câştiga timp pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră profund şi rapid”, a spus David King, fost director de cercetare guvernamental şi fondator al Centre for Climate Repair din cadrul Universităţii Cambridge.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇