Regia de Apă din Constanța construiește cu bani europeni opt parcuri fotovoltaice

Regia de Apă din Constanța construiește cu bani europeni opt parcuri fotovoltaice
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) Constanţa va monta aproape 5.800 de panouri fotovoltaice în opt locuri unde sunt surse de apă şi staţii de epurare, printr-un proiect european în valoare de peste 29 milioane de lei, investiţie cu termen de finalizare decembrie 2023.

RAJA a realizat deja cu surse proprii programul pilot, unic la nivel naţional, de instalare de panouri fotovoltaice la Staţia de epurare Eforie Sud, datorită căruia s-a redus consumul de energie electrică cu 30%.

„Având în vedere rezultatele încurajatoare, a fost întocmită documentaţia pentru finanţarea cu fonduri europene a dezvoltării de parcuri fotovoltaice pentru încă 8 locaţii respectiv: Sursele de apă Cişmea A, Cişmea B, Cişmea C, Cişmea II şi Staţiile de Epurare Ape Uzate de la Medgidia, Mangalia, Buftea şi Feteşti”, reiese dintr-un comunicat al instituţiei.

ADVERTISING

Proiectul, în valoare totală de 29.257.487 de lei, face parte din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), Axa 11 - Măsuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice şi stimularea utilizării energiei regenerabile, sprijinit financiar de Comisia Europeană.

Proiectul a demarat cu etapa de proiectare şi de amenajare a locaţiilor unde se vor instala panourile şi implicit pregătirea sistemelor de susţinere a acestora.

Vor fi montate 5.793 de panouri fotovoltaice cu o putere totală instalată de 3.186,15 kWp. Numărul de panouri montate este diferit pentru fiecare locaţie, iar termenul de finalizare a investiţiei este 31 decembrie 2023.

"Beneficiile implementării acestui proiect sunt evidente. Parcurile fotovoltaice sunt sisteme de producţie a energiei electrice practice şi ecologice, prietenoase cu mediul, care protejează natura şi previn încălzirea globală. (...) Totodată, urmărim atingerea obiectivelor Uniunii Europene privind producţia de energie din surse regenerabile prevăzute în Directiva UE 2018/2021.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nu în ultimul rând, vorbim şi despre reducerea intensităţii energetice în activitatea desfăşurată de RAJA. De asemenea, ne propunem extinderea acestui program şi la alte puncte de lucru, în funcţie de sursele de finanţare destinate acestui domeniu", a declarat directorul general Aurel Presură.

RAJA SA Constanţa operează în domeniul alimentării cu apă şi al preluării şi tratării apei uzate menajere în 170 de localităţi din şapte judeţe - Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi, Dâmboviţa, Braşov şi Bacău. Apa furnizată populaţiei este extrasă din 125 de surse de adâncime, cu 480 de puţuri, şi din trei surse de suprafaţă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇