Rabla pentru electrocasnice: Ministrul Mediului spune când va porni programul

Programul Rabla pentru electrocasnice va începe în cursul lunii ianuarie, după ce aplicaţia informatică va fi remediată, iar bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) va fi aprobat, a declarat, joi, noul ministru al Mediului, Tanczos Barna.

El a preluat joi mandatul de la predecesorul său, Mircea Fechet, ocazie cu care a fost întrebat de jurnalişti când estimează că va fi reluat acest program.

„Programul (Rabla pentru eletrocasnice – n.red.) din păcate a pornit cu stângul. Pentru a avea siguranţa funcţionării sistemului informatic, nu putem porni zilele acestea, ci în cursul lunii ianuarie, când vom avea şi bugetul AFM. Trebuie să avem siguranţa că este sigur”, a spus Tanczos.

La rândul său, Mircea Fechet a explicat ce s-a întâmplat cu aplicaţia.

„Am discutat luni de zile de acest program, dar aplicaţia informatică, atunci când a fost pusă testelor de utilizare intensă, zeci de mii de utilizatori simultan, pur şi simplu nu a funcţionat, au existat deficienţe în arhitectura aplicaţiei. Este obiectul unui contract de prestări servicii între AFM şi o societate comercială”, a susţinut Fechet.

Potrivit acestuia, Ministerul Mediului şi STS sunt în proces de remediere a acestor deficienţe.

„Suntem într-un stadiu avansat, 40.000 de utilizatori simultan permite acum, dar trebuie să fim 100% sigur că aplicaţia va funcţiona. Nu am vrut să riscăm să facem ministerul de râs a doua oară”, a spus fostul ministru.

Programul Rabla pentru Electrocasnice a început… cu o amânare. Nu se știe când va fi reluat

Acesta s-a referit şi la programul de garanţie-returnare, care este pe circuitul interministerial de avizare.

„Suntem la stadiul în care am trimis către ministerele avizatoare Horătârea de Guvern ce urmează să fie adoptată într-o şedinţă ulterioară. Aşteptăm eventuale observaţii ale ministerelor”, a spus Fechet.

Referitor la acest proiect, Tanczos a adăugat: „Este un pas uriaş înainte şi sperăm să îl finalizăm cât mai repede”.