Miniștrii Cabinetului Cîțu și-au preluat portofoliile. Cum s-a făcut transferul, în fiecare caz și ce a promis fiecare membru nou al Executivului

Miniștrii Cabinetului Cîțu și-au preluat portofoliile. Cum s-a făcut transferul, în fiecare caz și ce a promis fiecare membru nou al Executivului

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, și-a preluat portofoliul de la Cătălin Predoiu în cursul serii de miercuri, 23 decembrie. Ceilalți miniştrii din Cabinetul Cîţu şi-au preluat portofoliile abia în prima parte a zilei de joi, 24 decembrie. Iată cum au decurs procedurile de transfer de portofoliu, la fiecare minister.

Unii au făcut conferințe de presă comune. E cazul fostului ministru al Mediului, Mircea Fechet care a răspuns la întrebările presei de la același pupitru cu succesorul său, Tanczos Barna.

Fostul ministrul al Sportului, Ionuț Stroe și cel care a preluat mandatul, Novak Carol-Eduard au ajutat chiar la aranjarea mobilierul, pentru pregătirea conferinței comune de presă.

Actualul și fostul ministrul al Muncii - adică Raluca Turcan și Violeta Alexandru - au ieșit la declarații abia la cîteva ore după ce s-a făcut tranfesrul de portofoliu. Între timp, Turcan susține că s-a pus la curent cu realitățile din ministerul pe care l-a preluat.

Iar la alte ministere, cum ar fi Sănătatea, transferul de portofoliu s-a făcut fără presă.

Toate aceste proceduri de predare-primire a mandatelor au avut loc după ce Guvernul Cîţu a fost învestit, miercuri, iar noii miniştri au depus jurământul la Palatul Cotroceni.

SpotMedia.ro v-a transmis, în format LIVE TEXT, informații despre transferul portofoliilor către noii membri ai Cabinetului Cîțu:

13.19 Raluca Turcan și-a preluat mandatul de ministru al Muncii în jurul orei 10.30. Dar a ieșit la declarații după aproape 3 ore, alături de fostul ministru, Violeta Alexandru.

ADVERTISING

În acest timp, Raluca Turcan susține că s-a documentat cu privire la funcționarea ministerului.

”Înainte de toate, vreau să îi mulțumesc doamnei Violeta Alexandru și să îi spun că voi avea nevoie de sprijin din Parlament.

Pentru că în sfârșit Guvernul lucrează împreună cu Parlamentul și cu Președintele României în interesul publicului.

La capitolul urgențe am discutat: răspunsul ce trebuie oferit la majorarea salariul minim, situația indicelui social de referință și ce e de făcut cu alocațiile.

Privind salariul minim: acesta trebuie să crească cel puțin raportat la rata inflației. E un lucru pe care îl vom lansa în dezbatere publică pentru a putea legifera.

La indicele social de referință: n-a mai crescut din 2015 și există intenția de a-l majora. Dar nu în cheie electrorală, cum s-a votat în Parlament, ci în urma unei dezbateri reale. Voi propune acest lucru.

În privința alocațiilor: vor crește cu 20% de la 1 ianuarie așa cum prevede Ordonanța adoptată de Guvernul Orban. Iar când legea se întoarce la Parlament vor definitiva majorarea.

În ceea ce privește pensiile, am solicitat echipei ministerului să imi prezinte structura unei comisii pe care o vom întocmi din 28 decembrie și cu ajutorul căreia să punem pe masă o soluție de recalculare a pensiilor pe bază de contributivitate.

M-am informat în legătură cu toate atribuțiile pe care le au instituțiile din subordine pentru a le face cât mai eficiente în raport cu beneficiarul.

Nu vreau coloși cu uși închise, ci instituții deschise și digitalizate”, a precizat Raluca Turcan.

Violeta Alexandru a precizat că este mulțumită că a lucrat ca ministru al Muncii și că între ea și Raluca Turcan nu există nicio tensiune prilejuită de succesiunea în funcție.

ADVERTISING

12.30 Premierul PNL, Florin Cîțu a mers la Ministerul de Finanțe, unde i-a predat mandatul lui Alexandru Nazare.

”Mi-am predat mandatului unui profesionist care va continua proiectele pe care le-am început. Vorbim despre digitalizare atât la ANAF cât și la Ministerul de Finanțe.

Sperăm să finalizăm e-factuare și fișierul electronic.

Iar asta înseamnă de circa 2 puncte procentuale – adică circa 20 de miliarde de lei în plus pentru anul viitor.

În rest, am vorbit despre buget. M-am uitat puțin pe execuție și pe proiectele de investiții, unele bugetate doar să fie acolo, altele au fost executate.

Pentru anul viitor, fiecare ministru va avea obiective clare”, a precizat Cîțu.

Alexandru Nazare a luat cuvântul pentru a-i mulțumi lui Cîțu.

”Domnule ministrul, mulțumesc pentru încredrere. Sunt onorat și responsabilizat să preiau portofoliul dumneavoastră.

Am discutat astăzi cu fiecare ministru despre buget. Ne interesează în special execuția pe marile proiecte de investiți. Proiecte din fonduri europene majore care trebuie să se desfășoare în cel mai bun mod.

Ne propunem monitorizare lunară și trimestrială a execuției. Facem apel la mnistere să facă o analiză din timp”, a precizat Nazare.

11.40 După ce și-a preluat de la Marcel Vela mandatul de ministru de Interne, Lucian Bode s-a dus la Ministerul Transporturilor, unde i-a predat portofoliul noului ministru, Cătălin Drulă (USR PLUS).

Acesta i-a mulțumit lui Bode și și-a reconfrmat public angajamentele din campania electorală.

”E important să reușim să cheltuim banii europeni.

Pe primul loc în topul priorităților mele este operaționalizarea Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR).

ADVERTISING

Fac un apel către profesioniștii din sistem. Pe de altă parte deschid apelul meu și către cei care acum sunt în privat să ni se alăture într-o aventură frumoasă: aceea a dezvoltării infrastructurii românești.

Eu văd acest proiect ca pe unul pe 10 ani. Și sper ca perioada 2020-2030 să rămână 'acei ani', în care România și-a construit autostrăzile. Și alte țări – de la Malaesia până la Portugalia – au avut astfel de perioade în istoria lor. Sper să avem și noi”, a precizat Cătălin Drulă.

CNIR - pe care vrea să o pună în funcțiune Cătălin Drulă - are rostul de a atrage profesioniști în pregătirea proiectelor de autostrăzi. Ce se va schimba? Ei bine acum de construcția de autostrăzi se ocupă Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Dar CNAIR are un colectiv limitat de profesioniști și, fiind companie din subordinea Ministerului Transporturilor - nici nu poate atrage alți specialiști pe care să-i plătească cu salarii mari, competitive. În schimb, dacă va avea bani, CNIR va putea da salarii atractive.

Potrivit strategiei ministrului Cătălin Drulă, CNAIR ar urma să se ocupe mai degrabă de rețeaua de drumuri naționale, în vreme proiectele de autostrăzi urmează să fie preluate de CNIR.

Atît Lucian Bode cât și Cătălin Drulă au spus că speră să se bucure de sprijin (adică de bani) de la Ministerul Finanțelor pentru a pune în funcțiune CNIR.

10.40. După preluarea mandatului de ministru al Economiei, Claudiu Năsui s-a referit pe scurt la impozitul zero pe salariul minim, un proiect pe care l-a susținut.

Această formă de impozitare a fost propusă de USR PLUS în programul de guvernare, dar modul în care se va aplica a fost modificat odată ce alianța a decis să intre la guvernare alături de PNL.

De asemenea, Năsui a spus că toate schemele de ajutor finanțate din bani europeni continuă.

Întrebat despre Start Up Nation, program de sprijin al întreprinderilor mici și mijlocii, Claudiu Năsui a declarat:

”Sigur că vom continua. Întreprinzătorii care au de primit finanțări nu trebuie să simtă că există o tranziție la guvernare și că s-a schimbat Guvernul. Nu trebuie să sufere din cauza asta.

Vom continua programele acestea, dar le vom audita și regândi, astfel încât să fie derulate în cea mai bună formă pentru economia românească”, a declarat Claudiu Năsui.

10.25 La predarea mandatului către senatorul Tanczos Barna , fostul ministrul al Mediului, Mircea Fechet, a făcut un scurt bilanț al realizărilor și proiectelor pe care le are în lucru. Printre ele:

  • finalizarea campaniei de împdurire ”O pădure cât o țară”, în cadrul căruia s-au plantat 50 de milioane de puieți
  • lansarea lucrărirlor la crearea unui sistem funcțional de recuperare, be bază de garanție, a ambalajelor reutilizabile
  • pregătirea licitației (cu termen de deschidere a depunerii ofertelor pe 18 ianuarie) pentru sistemul de senzori de măsurare a calității aerului pentru Bucuești. Se scot la licitație 4 loturi de echipamente: 30 de analizoare, 50 de senzori, 4 autolaboratoare și o aplicație de mobil prin care cetățenii să poată sesiza problemele de mediu.

Mircea Fechet a spus că este ”convins 100%” că lasă ministerul pe mâine bune, în condițiile în care Tanczos Barna are expertiză în administrația publică.

La rândul său, Tanczos Barna a mulțumit pentru proiectele realizate.

Ulterior, la Ministerul Mediului, fostul și actualul ministru au răspuns, de la acelați pupitru, la întrebările presei.

9.34 - După preluarea mandatului, ministul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea a fost întrebat de jurnaliști care sunt prioritățile sale imediate, în condițiile în care, de regulă, accesarea de astfel de finanțări este una de durată.

”Și aceste priorități imediate sunt, cumva, tot pe termen lung. Doar că odată cu PNRR, lucrurile s-au schimbat. Termen lung nu mai înseamnă 7 ani, ci 3 ani. Deci tot ceea ce facem acum va trebui să fie funcțional în următorii 3 ani”, a precizat Cristian Ghinea.

Ministrul a făcut referire la PNRR, acronimul pentru Planul Naținal de Redresare și Reziliență, care este un document strategic, în baza căruia ar urma să se investească, în următorii ani, în România, zeci de miliarde de euro.

În umătorii ani, prin Cadrul Financiar Multianual (CFM) al UE, țara noastră va primi apropae 80 de miliarde de euro, dintre care 30,4 miliarde doar prin mecanismul de Redresare și Reziliență.

Prin PNRR s-a stabilit că mare parte a banilor va fi cheltuită pentru dezvoltare pe trei piloni:

  • transport și schimbări climatice
  • servicii publice, dezvoltare urbană și valorificarea patrimoniului
  • competitivitate economică, digitalizare și capaitate de reziliență

Dintre toate, digitalizarea merită atenție imediată, susține noul ministrul al Fondurilor Europene.

”Apoi, m-aș uita la digitalizare, să vedem unde s-a rămas în urmă. Așa cum e acum, programul de digitalizare e făcut doar pentru stat. Și eu cred că privații pot face digitalizare mai repede și mai bine”, a declarat Cristian Ghinea.

9.30 - Ministrul Tineretului și Sportului, Novak Carol-Eduard, și-a preluat mandatul. Acesta a precizat că e un bun cunoscător al lumii sportului și că e obișnuit să lucreze sub presiune.

”Știu că vor fi și greșeli. Dar îmi doresc ca cineva să spună că s-a întâmplat ceva bun pentru că atunci Novak a schimbat ceva. Avem nevoie de strategie. Fără strategie nu cred că ne vom dezvolta și nu vom deveni campioni”, a precizat noul ministru al Tineretului și Sportului.

Novak a spus că va face totul ca sportivii care participă în 2021 la Jocurile Olimpice să aibă ceea ce le trebuie pentru a se pregăti fără griji de natură logistică.

9.20 - Ministrul Educației, Sorin Mihai Câmpeanu, a precizat, după preluarea mandatului, că există o serie de priorități pe care se va concentra în perioada următoare.

”În primul rând, nu avem planuri-cadru aprobate pentru liceu și curriculum aprobat. Nu avem licitații lansate pentru manuale pentru clasa a 9-a”, a spus Câmpeanu.

Întrebat când se vor redeschide școli, ministrul le-a sugerat jurnaliștilor ”să nu mai insiste cu această întrebare”, din cauză că decizia se va lua în funcție de evoluția pandemiei, precum și în urma unei discuții cu Ministerul Sănătății.

08.30 - Lucian Bode a sosit la sediul Ministerului Afacerilor Interne pentru a prelua portofoliul de la Marcel Vela. Ceremonia a început o oră mai târziu.

Vela a salutat garda și și-a luat la revedere. După preluarea mandatului, Bode i-a mulțumit lui Vela.

”I-am mulțumit domnului Vela pentru activitatea domniei sale. A condus un minister greu, într-o perioadă dificilă (...). Suntem in stare de alertă. Le-am transmis colegilor să aibă o prezență cât mai eficientă în teren. Suntem implicați în campania de vaccinare și le-am cerut colegilor să contribuie cu tot ce au la dispoziție pentru reușita acestei campanii”, a precizat Lucian Bode, noul ministrul a Afacerilor Interne.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇