Program inedit: Francezii vor primi bonus de la stat pentru a-și repara electrocasnicele

Program inedit: Francezii vor primi bonus de la stat pentru a-și repara electrocasnicele

Francezii vor beneficia, de la mijlocul lunii decembrie, de un bonus de la stat pentru a-şi repara electronicele şi electrocasnicele, un program inedit în Europa destinat prelungirii duratei de viaţă a echipamentelor şi reducerii deşeurilor.

Aceste fonduri pentru reparaţii vor intra în vigoare pe 15 decembrie, cu o primă serie de aparate vizate, urmate de alte categorii de echipamente începând din 2024, informează AFP.

E nevoie de o finanţare de 410 milioane de euro pentru o perioadă de şase ani.

Francezii se vor putea duce la unul din primii 500 de reparatori agreaţi (care vor beneficia de eticheta 'QualiRépar') şi vor beneficia de o reducere la repararea electronicelor şi electrocasnicelor.

ADVERTISING

Printre primele tipuri de echipamente eligibile se numără: filtrele de cafea, aparatele de călcat (reducere de 10 euro), aspiratoare, bormaşini, cititoare DVD, sisteme home cinema, instrumente muzicale, trotinete, biciclete electrice (15 euro), console de jocuri video (20 de euro), maşini de spălat, frigidere/congelatoare, tablete, telefoane portabile (25 de euro), televizoare şi videoproiectoare (30 de euro).

Începând din anul 2024 vor fi oferite fonduri şi pentru repararea de friteuze, imprimante, roboţi de bucătărie şi cuptoare cu microunde.

ADVERTISING

În 2025 vor fi incluse aparatele de aer condiţionat mobile, uscătoarele de păr şi ventilatoarele.

Sunt excluse produsele care beneficiază încă de garanţie (legală, comercială sau via asigurări).

În prezent se estimează că 10 milioane de reparaţii sunt efectuate anual în Franţa, ţară unde sunt în circulaţie aproximativ 1,5 miliarde de echipamente electronice şi electrocasnice.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇