Primul oraș din lume care va interzice reclamele la produse din carne

Primul oraș din lume care va interzice reclamele la produse din carne

Promovarea în spațiile publice a produselor din carne va fi interzisă, începând din 2024, într-un oraș din nordul Olandei, din cauza impactului acestora asupra mediului înconjurător.

Consiliul local din Haarlem, oraș cu 160.000 de locuitori, nu a decis încă dacă vor fi interzise și produsele care conțin carne obținută prin metode sustenabile, anunță BBC.

"Carnea este foarte dăunătoare pentru mediu. Nu putem să le spunem oamenilor că există o criză a climei și să-i încurajăm să cumpere produse care o provoacă", a declarat Ziggy Klazes, consiliera locală din partea GroenLinks care a redactat moțiunea, pentru ziarul Trouw.

ADVERTISING

Moțiunea votată de partidul ecologist GroenLinks a fost susținută și de consilierii partidului Schimbarea Creștină Democrată, dar a întâmpinat opoziția industriei de procesare a cărnii și a celor care susțin că afectează libertatea de exprimare.

Reprezentanții acestui sector susțin că autoritățile merg prea departe atunci când le spun oamenilor ce este mai bine pentru ei.

Partidul de extremă dreapta BVNL a catalogat moțiunea "o violare inacceptabilă a libertății antreprenoriale" și a spus că aceasta "va fi fatală pentru crescătorii de porci". "Interzicerea publicității din motive politice este aproape dictatorială", a spus Joey Rademaker, consilier local al BVNL.

ADVERTISING

Herman Bröring, profesor la Universitatea din Groningen, consideră că interdicția are impact asupra libertății de expresie și va duce la acțiuni în instanță deschise de comercianți.

Olanda este o țară cu un consum ridicat de carne. Aproximativ 95% din populație consumă carne, însă peste jumătate din locuitori spun că nu o mănâncă zilnic, conform datelor biroului național de statistică.

Potrivit ONU, animalele de fermă generează peste 14% din emisiile de gaze cu efect de seră produse de activitățile umane, inclusiv metan.

ADVERTISING

Producția de carne de vită generează cele mai multe emisii de gaz cu efect de seră, printre care și metan. Carnea de miel este următoarea la nivelul emisiilor de gaze, însă această activitate e cu 50% mai puțin poluantă.

Moțiunea din Haarlem se alătură unor inițiative asemănătoare din această țară care au ca scop protejarea mediului. Municipalitățile din Amsterdam și Haga au interzis deja promovarea serviciilor din aviație și a altor sectoare bazate pe combustibili fosili.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇