Parisul testează radarele care “prind” vehiculele prea zgomotoase

Parisul testează radarele care “prind” vehiculele prea zgomotoase

Ca parte a unor eforturi menite să atenueze poluarea fonică, în Paris vor fi testate în curând un fel de radare de zgomot.

Dispozitivele vor măsura nivelul zgomotului şi vor fotografia plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor care depăşesc un anumit prag de decibeli.

Radarele funcţionează în mod similar cu dispozitivele cunoscute ca Meduze (Méduses) dezvoltate de organizaţia care monitorizează poluarea fonică în Paris, Bruitparif, care au fost testate deja în 2019 în Yvelines, scrie Liberation.

Acestea sunt prevăzute cu mai multe microfoane care sunt activate de sunetele de peste nivelul prevăzut. Sursa lor este localizată prin triangulaţie, iar o cameră de supraveghere citeşte plăcuța de înmatriculare a vehicului în cauză. Amenda este trimisă automat prin postă proprietarului.

ADVERTISING

Vehiculele vizate în primul rând sunt motocicletele, în condiţiile în care, potrivit viceprimarului Parisului, responsabil de tranziţia ecologică, Dan Lert, o motocicletă modificată care circulă noaptea pe străzile oraşului poate trezi până la 10.000 de oameni.

Testele vor începe în noiembrie, când astfel de radare vor fi instalate în două zone din Paris, şi vor dura trei luni.

Pragul de decibeli care nu trebuie depăşit nu a fost stabilit încă.

Măsura este parte a unui proiect mai amplu derulat de Ministerul Tranziţiei Ecologice, cu obiectivul de a reduce nivelul zgomotului în Paris şi de a face din oraş un loc mai plăcut în care să locuieşti.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

“Zgomotul are un impact puternic asupra stării de sănătate: stres, oboseală, dificultăţi de concentrare”, mai spune Lert.

C.S.

Citeşte mai multe articole din categoria Mediu:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇