O pudră galbenă creată în laborator ar putea fi o nouă modalitate de combatere a crizei climatice prin absorbția carbonului din aer.
Primele teste au arătat că doar o jumătate de kilogram de pulbere poate elimina la fel de mult dioxid de carbon ca un copac. Odată ce carbonul este absorbit de pulbere, acesta poate fi eliberat în depozite sigure sau poate fi utilizat în procese industriale, cum ar fi carbonizarea băuturilor, scrie The Guardian.
”Acest lucru abordează cu adevărat o problemă majoră în domeniul tehnologiei și ne oferă acum oportunitatea de a o extinde și de a începe să o folosim. Nu este primul material care absoarbe carbonul, dar este un salt cuantic înainte în ceea ce privește durabilitatea materialului”, a declarat Omar Yaghi, chimist la Universitatea din California, Berkeley.
Pulberea este cunoscută sub denumirea de cadru organic covalent, cu legături chimice puternice care extrag gazele din aer. Materialul este atât durabil, cât și poros și poate fi utilizat de sute de ori, ceea ce îl face superior altor materiale utilizate pentru captarea carbonului.
Creatorul pudrei lucrează la astfel de materiale de zeci de ani și crede că acesta este lozul câștigător. În laborator, oamenii de știință au testat noua pulbere și au constatat că aceasta poate absorbi și elibera carbon de peste 100 de ori. Aceasta se umple cu carbon în aproximativ două ore, iar apoi trebuie încălzită pentru a elibera gazul înainte de a începe procesul din nou.
Pentru a elibera carbonul, este nevoie doar de o temperatură de aproximativ 48 grade Celsius, ceea ce reprezintă o îmbunătățire față de alte metode, care necesită o temperatură mult mai ridicată.
”Este ceva la care lucrăm de 15 ani, care, practic, rezolvă unele dintre problemele persistente. Acum nu ne oferă nicio scuză pentru a nu începe să ne gândim mai serios la eliminarea dioxidului de carbon din aer”, a mai spus acesta.