Ministrul Mediului: Tăieri ilegale vor fi, nu le vom putea opri de tot

Ministrul Mediului: Tăieri ilegale vor fi, nu le vom putea opri de tot

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat, joi seară, că tăierile ilegale de lemne nu vor putea fi oprite sută la sută, dar susţine că nu mai există acel fenomen de despădurire care s-a constatat acum 5-10 ani.

”România are una dintre cele mai bune conectivităţi în pădure în ceea ce priveşte biodiversitatea şi această biodiversitate şi acest fond forestier naţional trebuie apărate”, a afirmat, joi seară, la B 1 TV, Tanczos Barna.  

MInistrul afirmă că fenomenul tăierilor ilegale nu va putea fi complet stopat: ”Tăieri ilegale şi încălcări ale legii vor fi, de oprit sută la sută nu vom reuşi să oprim aceste contravenţii sau infracţiuni. Există distincţie între contravenţie şi infracţiune (...) nu poţi să spui că pentru o căruţă de lemne trebuie să faci puşcărie. La 10 metri cubi este limitarea pentru contravenţie”, a mai precizat ministrul.  

Acesta a explicat că au fost 97.000 de controale în 6 luni și au fost confiscaţi 11.000 metri cubi de lemn.  

”Sunt milioane de lei prejudiciu în sarcina celor care au fost acuzaţi, trimişi în judecată sau cercetaţi penal. Sunt peste 3.000 de cazuri de contravenţie şi peste 1.000 de infracţiuni. Vom merge mai departe.

Eu nu cred că mai există acel fenomen de despădurire care s-a constatat acum 5 ani, 10 ani (...) A existat complicitatea multor organe care ar fi trebuit să protejeze pădurea. Astăzi lucrurile stau altfel”, consideră ministrul.  

Potrivit acestuia, ”lemnul de foc şi căldura peste iarnă nu sunt chestiuni cu care să se glumească într-o gospodărie”. 

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇