Putem avea hârtie fără să mai tăiem pădurile: Soluția e la frunze (Video)

Putem avea hârtie fără să mai tăiem pădurile: Soluția e la frunze (Video)
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

O companie produce hârtie, cutii și pungi pentru cumpărături din frunzele uscate adunate de pe străzi. Acest proces emite cu aproape 80% mai puțin CO2 și folosește de 15 ori mai puțină apă decât producția tradițională de hârtie.

Industria producătoare de hârtie folosește peste 30% din cantitatea de lemn vândută pe plan mondial. Printr-o combinație de procese chimice și mecanice, un startup ucrainean extrage fibre din frunze și produce o tonă de celuloză din 2,3 tone de frunze uscate. Ar fi nevoie de 17 copaci pentru a obține aceeași cantitate, relatează Euronews.

În loc să fie arse, frunzele uscate, adunate de pe străzile mai multor orașe europene, sunt trimise companiei Releaf, care le transformă în hârtie.

ADVERTISING

„Lucrăm doar cu frunzele pe care le primim din orașe, fiindcă nu putem folosi frunzele din păduri. Nu este ușor să le aduni din păduri și nici nu-i nevoie, pentru că acolo există un ecosistem", a explicat fondatorul companiei, Valentin Frecika.

„Într-un oraș există un deșeu verde care trebuie colectat. Chiar e o soluție bună pentru că păstrăm echilibrul - luăm fibre pentru fabricarea hârtiei și returnăm orașelor o lignină (substanță organică, a doua componentă a lemnului după celuloză, n. red.) ca semi-îngrășământ pentru a fertiliza grădinile sau copacii. Deci este ca un model win-win", a adăugat el.

Procesul constă în îndepărtarea compușilor solizi din frunze, uscarea lor și transformarea în peleți. Acest lucru permite stocarea materialului de-a lungul întregului an și asigurarea unui ciclu continuu de producție.

ADVERTISING

Peleții sunt transformați apoi într-o fibră specială care formează baza hârtiei. Materia rezultată este presată și rulată în foi de hârtie.

Hârtia din frunze e mai bună pentru mediu

Releaf Paper estimează că procesul său emite cu 78% mai puțin dioxid de carbon și folosește de 15 ori mai puțină apă decât producția tradițională de hârtie.

„Hârtia obținută din frunze se degradează în sol în 30 de zile, în timp ce perioada de descompunere a hârtiei obișnuite este de 270 de zile sau mai mult", a precizat compania.

Potrivit organizației de mediu World Wide Fund for Nature (WWF), industria producătoare de hârtie cumulează 13-15% din consumul total de lemn și folosește 33-40% din cantitatea totală de lemn vândută la nivel mondial.

ADVERTISING

Hârtia din frunze, preferată de giganții mondiali

Releaf Paper vinde hârtie cu greutate între 70 și 300 g/m² care poate fi folosită în diverse scopuri, de la coli de împachetat (pungi, plicuri etc.) până la ambalaje din carton (cutii ondulate, cutii de ouă).

Releaf – The world's First Manufacturer of sustainable paper from fallen leaves.

Compania produce aproximativ trei milioane de pungi de cumpărături pe lună, iar printre clienții săi se numără L'Oréal, Samsung, LVMH, Logitech, Google și Schneider Electric.

În iulie, firma ucraineană va deschide lângă Paris prima sa fabrică, a cărei construcție este finanțată parțial cu fonduri europene, și speră că va avea unități de producție în toată lumea.

Cu o capacitate de procesare a 5.000 de tone de frunze pe an, prima fabrică va transforma în hârtie frunzele uscate adunate de pe străzile capitalei Franței.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇