Un sistem crucial de curenţi din Atlantic e pe cale să se prăbuşească şi vremea s-ar putea răci radical în Europa

Un sistem crucial de curenţi din Atlantic e pe cale să se prăbuşească şi vremea s-ar putea răci radical în Europa

Un important sistem de curenţi din Oceanul Atlantic este mai slab decât în orice alt moment din ultimii 1.000 de ani şi, dacă lucrurile se înrăutăţesc, consecinţele ar putea fi grave pentru Europa, avertizează oamenii de ştiinţă.

Într-un studiu publicat în jurnalul Nature Climate Change, citat de Deutsche Welle, cercetătorii s-au concentrat asupra sistemului de curenţi cunoscut ca Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC), parte a Curentului Golfului, care transportă apă caldă de la tropice înspre partea nordică a Oceanului Atlantic.

ADVERTISING

Apa caldă este transportată aproape de suprafaţa oceanului, în timp ce apa rece este împinsă înspre sud şi mai adânc. Această redistribuire a căldurii influenţează clima la nivel global.

Însă aceşti curenţi care erau înainte relativ stabili sunt pe punctul unei tranziţii critice, iar prăbuşirea lor ar putea duce la o răcire considerabilă a Europei.

Nu se ştie dacă slăbirea curenţilor este cauzată de o schimbare a modului în care ei circulă sau de o pierdere a stabilităţii.

Este un aspect care contează, precizează cercetătorii, care au analizat temperatura de la suprafaţa oceanului şi tiparele privind salinitatea şi au ajuns la concluzia că acest fenomen din ultimul secol este cel mai probabil asociat cu o pierdere a stabilităţii. Acest lucru înseamnă că AMOC se apropie de „pragul critic”, ceea ce ar putea duce la prăbuşirea sistemului.

ADVERTISING

Printre alţi factori care afectează curenţii se numără topirea calotei glaciare din Groenlanda şi a banchizei arctice şi creşterea cantităţii de precipitaţii în general, factori în spatele cărora se află schimbările climatice.

Până acum, oamenii de ştiinţă nu au prezis prăbuşirea sistemului AMOC înainte de 2100.

C.S.

Citeşte şi:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇