Fără taxa de soare pentru prosumatori, anunță ministrul Burduja

Fără taxa de soare pentru prosumatori, anunță ministrul Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, sâmbătă, că a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență privind eliminarea taxei de soare, intens criticată de prosumatori – acei români care își produc singuri energia electrică, pentru consumul propriu, prin panouri solare sau alte surse regenerabile.

„Când am fost învestit ministru al energiei, am spus din prima zi că voi asculta mereu vocea cetăţenilor pentru un proiect naţional comun: energie pentru o nouă Românie. La fix 9 luni de atunci, în urma numeroaselor discuţii, întâlniri şi dezbateri, inclusiv prin demersuri la Comisia Europeană, eliminăm taxa pe soare pentru prosumatori.

ADVERTISING

Am pus în consultare publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care am demarat procedurile legale pentru eliminarea posibilităţii introducerii acestei taxe. Prin acest demers aducem claritate în cadrul legislativ şi eliminăm incertitudinile şi potenţialele ameninţări ale dezvoltării prosumatorilor în România", a scris Burduja pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că în prezent sunt peste 120.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de 1.500MW, peste cea a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă. "Voi continua să sprijin prosumatorii, pentru ca România Viitorului are nevoie de energie în 3D: descentralizată, digitalizată şi decarbonizată", a transmis ministrul.

ADVERTISING

De asemenea, a menţionat că, pentru restul românilor, "care încă nu au şansa să îşi producă singuri energia", va continua schema de sprijin prin măsurile de plafonare-compensare. Totodată, va fi redus costul energiei electrice şi gazelor naturale, ceea ce va duce, în condiţii normale, la facturi mai mici pentru români şi pentru companiile româneşti.

"Până acum, conform celor mai recente date publicate de Comisia Europeană, luând în calcul preţurile plafonate, nu cele din contracte, ci cele plătite efectiv de consumatori, românii au al patrulea cel mai ieftin gaz şi a cincea cea mai ieftină energie electrică din Uniunea Europeană", a punctat Sebastian Burduja.

ADVERTISING

Eliminarea taxei pe soare face parte din propunerea de modificare a OUG 27/2022 privind plafonarea preţurilor la energie, pusă în dezbatere pe site-ul ministerului de resort, obiectivele fiind un preţ corect pe facturile românilor, în contextul scăderii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, şi crearea cadrului pentru trecerea etapizată la o piaţă mai competitivă. În plus, conform unui comunicat al ministerului, se propune și eliminarea "taxei pe soare".

CE ESTE TAXA PE SOARE PENTRU PROSUMATORI

Taxa pe soare este „o posibilitate legală, strecurată abil în legislaţia românească prin art. 21 Alin.3 din OUG 163, de a taxa energia electrică produsă de prosumatori şi consumată direct de aceştia. Este o taxa pe autoconsum și nu are legătură cu excesul de energie electrică pe care prosumatorii îl injectează în reţea”, explică Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE), într-un comunicat. Sursa citată explică faptul că demonstrat că această taxă poate fi eliminată fără riscul de a încălca Directivele Europene.

De curând, APCE a avertizat că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor, în ciuda asigurărilor din partea Guvernului că nu va introduce aşa numita „taxă pe soare”.

Ca să poţi obţine certificatul de racordare ca prosumator este nevoie să adaugi suplimentar un tablou sigilabil cu siguranţe. În acest tablou sigilabil, urmează să fie instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului. În unele cazuri acest contor a fost deja instalat”, se menţionează în comunicatul transmis de asociaţie.

Prosumatorii plătesc în plus pentru aceste echipamente fără să aibă beneficii sau să fie informaţi de rolul acestui contor pe autoconsum.

„De ce se instalează contoare suplimentare pentru măsurarea autoconsumului, dacă Guvernul şi ANRE nu intenţionează să aplice „taxa pe soare”?

Aceasta este o acţiune cu premeditare în care sunt implicate mai multe instituţii ale statului. Guvernul a creat cadrul legal, iar ANRE a început să pregătească infrastructura.

În toată această perioadă au negat cu vehemenţă intenţia de a introduce o astfel de taxă. Instalarea acestor echipamente suplimentare este o dovadă a intenţiei Guvernului şi ANRE de a introduce această taxă absurdă", se menţionează în comunicat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇