Fake-uri pe care mulți le-au crezut știri în 2022

Fake-uri pe care mulți le-au crezut știri în 2022

„Cadavrele mișcătoare” de la Bucea, tatuajele voodoo cu Putin, Hitler pe coperta Vogue, spectatorii cumpărați la mondialul din Qatar. Câteva dintre știrile controversate, verificate de echipa DW anul acesta.

Invazia rusă în Ucraina a declanșat și un război al propagandei și manipulărilor. Ample campanii de dezinformare, cu teorii ale conspirației și denaturări ale realității, au însoțit agresiunea militară din teren. Rețelele sociale au fost filiera optimă de răspândire. Aplicația NewsGuard, creată pentru a descoperi intoxicări media online, a identificat 311 site-uri care au recurs la tehnici de manipulare a știrilor pentru a justifica agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Nu este, deci, de mirare că și echipa de verificare a informațiilor de la Deutsche Welle a avut ca subiect dominant, mare parte din anul care se încheie, știrile false despre războiul din Ucraina. Dar ciudățenii media au circulat și în alte domenii - sănătate, sport, mediu și schimbări climatice.

La Bucea nu au existat „cadavre vii”

Imaginile cu victimele atrocităților comise de ruși în orășelul Bucea de lângă Kiev au șocat lumea întreagă, la începutul lunii aprilie. Militarii Moscovei au lăsat în urmă sute de cadavre abandonate pe străzi, în urma a ceea ce Kievul a numit un masacru deliberat.

Reacția Rusiei a fost scandaloasă: a calificat imaginile drept înscenare provocatoare. În rețelele sociale și la televiziunile rusești s-a răspândit rapid o contrapoveste video: ar fi fost vorba de actori care nici măcar nu reușesc să stea nemișcați până la capăt. S-a vorbit despre „cadavre vii”.

Analizată de specialiștii DW, explicația propusă de ruși s-a dovedit un exercițiu de manipulare: impresia de mișcare a mâinii unuia dintre cadavre se datora unui strop de apă de pe parbrizul mașinii din care s-a făcut filmarea.

ADVERTISING

Mai multe surse independente au ajuns la aceeași concluzie. Iar imagini din satelit studiate de New York Times arată că pe străzile din Bucea se aflau cadavre încă din 11 martie, nicidecum nu au fost puse acolo după retragerea rusă, petrecută pe 30 martie, așa cum susține o altă ipoteză lansată de propaganda moscovită.

Negarea propriilor crime de război și etichetarea drept false a dovezilor a devenit o strategie la care Rusia a recurs sistematic de la începutul agresiunii asupra Ucrainei.

Nu a existat „Fantoma din Kiev”

După ce au depășit șocul invaziei rusești, ucrainenii au început să își caute consolare în reușitele propriilor forțe militare. A circulat cu succes povestea „Fantomei din Kiev”, un pilot militar care ar fi reușit singur să doboare 40 de avioane rusești. Chiar fostul președinte Petro Poroșenko a contribuit la răspândirea poveștii pe rețelele de socializare, difuzând presupuse fotografii și chiar înregistrări video în care pilotul - cu identitatea rămasă necunoscută - ar fi fost surprins în misiune.

Acestea s-au dovedit, însă, a fi false. Într-una dintre fotografiile ce-l prezentau pe eroul ucrainean era, de fapt, un avocat din Buenos Aires. Într-un final, conducerea aviației militare de la Kiev a recunoscut că „Fantoma din Kiev” a fost o legendă inventată pentru a proiecta în conștiința publică o imagine colectivă eroică a brigăzii 40 de aviație.

Qatarul nu a fost vandalizat de naziști ucraineni

Denazificarea Ucrainei a fost ilustrată cu un potop de imagini revărsat de propagandiștii Moscovei în rețelele de socializare. Între acestea, fotografii și filmări cu vandalisme comise de presupuși naziști ucraineni, inclusiv în Qatar, pe parcursul recent încheiatului campionat mondial de fotbal. O înregistrare video ce reproducea o presupusă transmisiune Al Jazeera, cu sigla televiziunii arabe, prezenta trei ucraineni beți reținuți la Doha după ce ar fi făcut salutul nazist.

ADVERTISING

Al Jazeera a dezmințit că ar fi difuzat o astfel de informație iar echipa de fact checking a DW a confirmat că este vorba despre o manipulare: materialul video conține imagini de arhivă ce provin din filmări fără legătură cu povestea relatată. În plus, polițiștii qatarezi din filmare nu poartă uniformele oficiale cu care angajații ministerului de Interne au făcut muncă de teren în timpul campionatului de fotbal.

Materiale video prorusești sau antiucrainene marcate cu logo-ul și designul CNN, BBC sau DW au fost de asemenea difuzate în online de propaganda rusă, de-a lungul acestui an.

Falsul reportaj despre tatuajele cu Putin din Germania

Un astfel de film cu sigla Deutsche Welle povestește că într-un ospiciu din Germania se pot face gratuit tatuaje cu chipul lui Vladimir Putin sau cu cel al lui Serghei Lavrov, pentru a practica, apoi, voodoo asupra acelor politicienilor ruși.

Filmarea prezentată pune cap la cap secvențe video mai vechi, fără legătură între ele, după cum reiese din analiza realizată de echipa DW de verificare a informațiilor. Un bărbat cu barbă căruntă, numit Horst Bauer în presupusul reportaj, execută tatuajele pe care și le doresc locuitorii ospiciului pentru tratamente paliative din Dülmen (lângă Münster, în vestul Germaniei) pentru ca, apoi, să provoace prin practici vrăjitorești moartea politicienilor ruși. Absurdul presupusei relatări este amplificat de greșeli gramaticale și erori de montaj video.

Vogue nu a publicat o copertă cu Adolf Hitler și Eva Braun

Volodimir Zelenski nazistul - este unul dintre mesajele propagandei ruse, des auzit dinspre Moscova pentru a justifica agresiunea asupra Ucrainei. După ce revista Vogue a publicat, în iulie, un material ilustrat cu președintele de la Kiev și soția acestuia, Olena Zelenska, pe rețelele sociale au apărut imaginile unei presupuse coperți a aceleiași reviste de modă și lifestyle din 1939 - protagoniștii ar fi fost Adolf Hitler și Eva Braun.

ADVERTISING

Nimic mai fals. Fotografia cu dictatorul nazist și partenera acestuia nu a apărut niciodată în revista americană, cu atât mai puțin pe coperta ei, fapt confirmat și de un reprezentant al conducerii Vogue. De altfel, toate cele 24 de ediții din acel an sunt accesibile în arhiva online a revistei, în nici una dintre ele nu apare subiectul, așa cum a dezinformat pe rețelele de socializare Twitter, Telegram, VKontakte sau Facebook mașina de propagandă a Moscovei.

Folosind tehnica de căutare a sursei unei imagini publicate pe internet se poate identifica de unde provin fotografiile folosite. În originalul utilizat pentru a manipula apare și o a treia persoană, Johanna Morell, soția medicului personal al lui Hitler, pe care rușii au decupat-o, pentru a improviza un mesaj denigrator la adresa cuplului Zelenski.

Europa nu s-a îmbolnăvit de râie, ca în Evul Mediu

Dacă ar fi să-i dăm crezare moderatorului Dmitri Kiseliov de la televiziunea publică rusă, oamenii din Europa de Vest urmau să fie invadați, anul acesta, de râie, purici și păduchi, precum în Evul Mediu. Motivul: după ce au renunțat, mânați de ura față de ruși, la resursele energetice importate din Rusia, nu mai au nici măcar apă curentă și, deci, nu se mai spală.

Argumentele acestei ipoteze, lansată la finalul lunii aprilie, au fost o recomandare a ministrului german al Economiei, Robert Habeck, care sugera raționalizarea consumului de apă la baie, precum și cererea șefului agenției federale de reglementare în distribuția serviciilor publice, Klaus Müller, de a nu face foarte des dușuri fierbinți.

La peste 300 de zile de la izbucnirea războiului asupra Ucrainei și lansarea efortului european de a pune capăt dependenței față de resursele rusești, prognoza despre invazia paraziților nu s-a adeverit încă. Nici autoritatea germană de sănătate publică, nici Centrul European de Prevenție și Control al Bolilor nu au observat vreo fluctuație remarcabilă a numărului de cazuri de infestare cu acarieni, păduchi sau purici.

Da, schimbările climatice sunt reale

Anul 2022 a fost un an al superlativelor din perspectiva climei: cea mai caldă vară în Europa de când se fac măsurători meteorologice. În Pakistan, s-a înregistrat cea mai catastrofală perioadă de inundaţii, cu peste 2000 de morţi şi circa 20 de milioane de oameni rămaşi fără un acoperiş deasupra capului. În SUA, statele New Mexico şi California s-au confruntat cu cele mai puternice incendii de pădure din istorie. Acestea sunt doar trei exemple pentru fenomenele naturale extreme din anul 2022, pe care activiştii de mediu le consideră ca fiind dovezi clare ale schimbărilor climatice.

Cu toate acestea, există unii internauţi, precum utilizatorii de Twitter, care afirmă că: "Nu există nicio încălzire globală şi nicio schimbare climatică". Şi totuşi, încălzirea globală şi modificările climatice sunt deja de decenii dovedite ştiinţific. Consorţiul German pentru Climă (DKK) explică într-un studiu că toate elementele sistemului climatic, deci oceanele, gheaţa, pământul, atmosfera şi biosfera s-au încălzit sesizabil în ultimele decenii, în timp ce aerul de la suprafaţa pământului este mai cald cu peste un grad Celsius comparativ cu perioada pre-industrială. "Prin modificările climatice se schimbă extremele din punct de vedere al intensităţii şi al frecvenţei, adică extremele meteorologice sunt mai dese şi mai puternice", a confirmat Marie-Luise Beck, şefa DKK, în dialogul cu DW.

Şi în raportul Consiliului pentru Mediu (IPCC), oamenii de ştiinţă din 195 de ţări precizează că există dovezi pentru extreme tot mai puternice, precum valuri de caniculă, precipitaţii abundente, secetă sau furtuni tropicale, influenţate în mod clar de acţiunile oamenilor. În întreaga lume, cercetătorii au dovedit că modificările climatice sunt direct influenţate de oameni.

Avortul pe bază de plante nu este sigur

Hotărârea Curții Supreme care limitează dreptul la avort în Statele Unite a deschis calea pentru interzicerea întreruperilor de sarcină în aproximativ jumătate din entitățile federale. În replică, pe rețelele de socializare circulă rețete de avort pe bază de ceaiuri, infuzii vaginale sau chiar injecții intravenoase cu extracte de pătrunjel sau papaya.

În realitate nu există studii care să certifice astfel de ipoteze, relevă analiza echipei DW de verificare a informațiilor. Experții consultați atrag atenția asupra unor efecte incalculabile. Se poate, într-adevăr, ajunge la avorturi astfel provocate, dar acestea vin însoțite de riscuri considerabile.

Variola maimuței nu este un efect al pandemiei de coronavirus

Dezinformările legate de vaccinarea anti-Covid nu au încetat odată cu sfârșitul pandemiei. Continuă să circule zvonuri despre modificarea structurii ADN-ului celor imunizați sau despre sterilitatea femeilor. Acestora li s-a adăugat și speculația că variola maimuței este un efect secundar al vaccinării cu serul anti-Corona de la AstraZeneca, din cauza conținutului de adenovirusuri de la cimpanzei.

Ipoteza este falsă. Variola maimuței și adenovirușii nu au nimic în comun. Singura legătură dintre maimuță și variola care-i poartă numele este legată de prima identificare, la o colonie de maimuțe; în realitate, boala se trage de la rozătoare. În plus, sunt o clasă diferită de viruși decât adenovirusurile, inclusiv de cele ale cimpanzeului, care stau la baza vaccinurilor. În cele din urmă, Organizația Mondială a Sănătății a decis chiar să redenumească variola maimuței în Variola M, pentru a evita stigmatizarea celor afectați.

Da, Qatar a "cumpărat" spectatori pentru campionatul mondial de fotbal

După ce organizarea campionatului mondial de fotbal din 2022 a revenit Qatarului, emiratul a fost intens criticat pentru tratamentul aplicat muncitorilor imigranţi, care au ridicat stadioanele şi au consolidat infrastructura. Până astăzi, numărul celor care şi-au pierdut viaţa pe şantierele din Qatar rămâne o enigmă. Mai mult chiar, Qatar a fost acuzat că încalcă drepturile omului şi libertatea presei. Cu puţin timp înainte de debutul turneului, mai multe organe de presă internaţionale acuzau statul organizator că ar fi "cumpărat" spectatori prin preluarea costurilor pentru bilete de avion, cazare sau bilete de intrare la meciuri.

Comitetul Suprem (SC) responsabil de organizarea campionatului a respins acuzaţiile privind cumpărarea spectatorilor, în schimbul obţinerii "unei promovări coordonate a CM". "Această afirmaţie este absolut falsă", se arată într-o declaraţie de presă. Suspiciunile nu au fost nefondate: gazdele turneului final au confirmat pentru DW existența unui așa numit „Qatar Fan Leader Network” dar au negat condiționarea generozității de contraservicii de promovare. În realitate, totuși, cel puțin unii dintre fani s-au angajat contractual, printr-un așa numit „cod de conduită”, să „susțină” Cupa Mondială din Qatar prin aprecieri distribuite pe rețelele sociale. În schimb, ei erau recompensaţi prin preluarea diferitelor costuri, ceea ce reprezintă totuşi o formă de plată.

După apariția relatărilor din media, organizatorii au renunțat să le ofere influencerilor bani de buzunar, potrivit unor informații obținute de reporterii televiziunii publice germane ARD.

Tetyana Klug


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇