Asociația Parcul Natural Văcărești renunță la colaborarea cu Primăria Capitalei și denunță modul de lucru incompetent și haotic. Ce spun cei acuzaţi şi Nicușor Dan

Asociația Parcul Natural Văcărești renunță la colaborarea cu Primăria Capitalei și denunță modul de lucru incompetent și haotic. Ce spun cei acuzaţi şi Nicușor Dan

Asociația Parcul Natural Văcărești renunță la colaborarea cu Primăria Bucureşti și cere demisia actualei conduceri a administrației parcului, motivând că nu dorește să gireze modul de lucru incompetent și haotic al Administrației Parcul Natural Văcărești.

La șase luni de la preluarea administrației, Primăria București, prin structura de administrare înființată, riscă să afecteze integritatea parcului și să compromită munca depusă la parc în ultimii zece ani, avertizează asociația.

Activiștii care s-au ocupat în ultimii ani de Delta Văcărești nu sunt deloc mulțumiți de administrația adusă de primărie și prezintă o listă de motive:

  • demolează infrastructura de vizitare a parcului (potrivit notificărilor primite), apreciată de zecile de mii de vizitatori.
  • parcul nu are pază corespunzătoare și incendiile de vegetație afectează parcul în continuare. În ultimele două luni au avut loc 6 incendii
  • nu comunică public și transparent planurile pentru administrarea parcului
  • a comandat mai multe contracte pentru studii, cercetări și lucrări în parc, însă acestea nu sunt publice și nu se cunosc conținutul și bugetele acestora.
  • a refuzat constant să folosească studiile și datele obținute de Asociația Parcul Natural Văcărești în 10 ani de activitate, preferând să contracteze unele noi, din bani publici, pentru aceleași cercetări.
  • s-a opus plantării de arbori pe limita exterioară a parcului, în apropierea arterelor rutiere, cu rol științific, de protecție și de reducere a poluării.
  • Asociația PNV este exclusă constant din planurile de administrare ale parcului, deși anul trecut, prin semnătura primarului general, i se recunoștea oficial dreptul de co-administrator în viitoarea structură de management.
ADVERTISING

“În ultimul an, am tot încercat pe toate căile posibile și am sperat că parteneriatul dintre asociația noastră și Primăria Municipiului București va fi unul benefic parcului și bucureștenilor. Din păcate, am ajuns acum ca Administrația Parcului Natural Văcărești nu numai să refuze parteneriatul oferit de noi, dar și să respingă și să împiedice sistematic propunerile de proiecte venite din partea noastră”, spune Florin Stoican, președinte Asociația Parcul Natural Văcărești.

Ce spune Administrația

În replică, directorul Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti, Ştefania Simion, spune că decizia demontării foişoarelor din parc a fost luată, deoarece acestea au început să putrezească şi nu mai erau sigure, motiv pentru care vor fi înlocuite.

Totodată, ea a subliniat că planul de management trebuie realizat de către experţi acreditaţi şi că datele studiului de biodiversitate trebuie să fie cât mai actuale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Legat de planul de management, conform legislaţiei şi prevederilor contractuale ale noastre, ca administratori în asociere cu Administraţia Naţională de Arii Naturale Protejate, planul de management se face de către experţi atestaţi, acreditaţi, care trebuie să valideze mai întâi, înainte de a face un plan de management, un studiu de biodiversitate, iar aceste date trebuie să fie foarte la zi.

Acum, când vorbim, sunt opt experţi biologi care lucrează deja la planul de management. Trebuie să ştie exact ce specie şi ce plantă există în acel parc şi trebuie să fie atestate prin instrumentele lor şi validate de către ei, pentru că asta înseamnă să ai un atestat din partea Ministerului Mediului. Or, noi, fără o asemenea echipă şi fără o asemenea atestare, nu putem să facem un plan de management”, a spus ea.

Administraţia Parcului îşi asumă realizarea acestui plan în decurs de un an, iar după finalizare, documentul va fi supus aprobării consiliului ştiinţific şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

ADVERTISING

„Noi nu am negat niciun moment că aceste studii sau date istorice (realizate de către asociaţie - n.red.) despre biodiversitatea din acel parc nu ar fi utile sau valide sau bune pentru planul de management al parcului.

Dar ele nu pot să constituie baza principală a acestui plan. Acest plan trebuie să fie întocmit de nişte experţi acreditaţi de Ministerul Mediului. (…) Nu inventăm noi aceste proceduri şi nu le controlăm noi. Noi ne asumăm că îl vom depune într-un an”, a menţionat ea.

Ştefania Simion a adăugat că administraţia a transmis asociaţiei un protocol de colaborare revizuit şi adnotat de către echipa juridică, dar că reprezentanţii asociaţiei nu au răspuns. Totodată, a arătat că în calitate de funcţionar public trebuie să respecte opinia juriştilor.

"Eu le-am trimis această variantă şi ei nu au răspuns. Eu nu am ce să fac mai mult decât atât. Să fac acum o nouă evaluare, bazată pe ce? Pentru că nici nu mi-au trimis nişte comentarii sau nişte răspunsuri", a mai declarat ea.

Primarul Nicușor Dan a reacționat şi el pe Facebook. A făcut apel la calm și a anunțat că invită atât Asociația, cât și Administrația la discuții, în zilele următoare.

Față de discuțiile publice de ieri și de azi legate de Parcul Natural Văcărești, invit ambele părți (Administrația și...

Publicată de Nicușor Dan pe Miercuri, 25 mai 2022

De unde a pornit totul

În 2021, la inițiativa Asociației Parcul Natural Văcărești a fost semnat un acord cu PMB pentru administrarea în parteneriat.

În baza acestui acord, Asociația Parcul Natural Văcărești a pregătit toată documentația pentru obținerea administrării. Mulțumită acestei documentații, parcul a fost dat în administrare Primăriei Capitalei, urmând ca Asociația și PMB să conlucreze pentru buna lui administrare în baza unui parteneriat.

De la preluarea administrației parcului de către PMB, Asociația PNV se plânge că a fost exclusă constant, iar rolul ei minimalizat permanent.

Asociația are dreptul moral de a-și apăra munca de 10 ani si realizările, apreciate în toată lumea, în fața campaniei de desconsiderare, minimizare și eliminare dusă de actuala administrație a parcului și consideră că este nevoie de o conducere competentă, onestă, comunicativă și transparentă a administrației parcului.

PNV solicită demisia actualei conduceri a Administrației Parcului și reluarea dialogului pentru colaborare în beneficiul parcului și al bucureștenilor.

În perioada următoare, Asociația Parcul Natural Văcărești își va continua activitățile în parc și va supraveghea îndeaproape activitatea Administrației Parcului, precum și îndeplinirea obligațiilor legale care-i revin în calitate de administrator”, a transmis Asociația Parcul Natural Văcărești, într-o postare pe Facebook.

COMUNICAT DE PRESĂ - 25 mai 2022Asociația Parcul Natural Văcărești renunță la colaborarea cu Primaria Municipiului...

Publicată de Parcul Natural Văcărești pe Marţi, 24 mai 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇