Incendiu în Bucureşti: Arde Delta Văcăreşti pe 15.000 de metri pătraţi (Foto&Video)

Incendiu în Bucureşti: Arde Delta Văcăreşti pe 15.000 de metri pătraţi (Foto&Video)

Un incendiu puternic a izbucnit, marţi, în Parcul Natural Văcăreşti, cu degajări mari de fum.

Pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale, dar zona era greu accesibilă din cauza terenului mlăştinos.

UPDATE După câteva ore, pompierii au localizat incendiul, iar ulterior au stins ultimele focare. Suprafaţa afectată de incendiu este de aproximativ 15.000 de metri pătraţi, precizează ISU.

„Sunt degajări mari de fum. Vântul influenţeaza modul de manifestare a incendiului”, a transmis iniţial ISU Bucureşti-Ilfov. 

Meteorologii anunță că în București cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla moderat, cu ușoare intensificări, cu viteze la rafală de 35-45 km/h din direcție predominant vest-sud-vestică.

ADVERTISING

„Evoluția norului de fum va fi de dispersie și deplasare spre est-nord-est”, arată ANM.

Potrivit Gărzii Naționale de Mediu, însă, vântul suflă cu numai 20 de km/h, la această oră. Dar chiar și așa este suficient de puternic pentru a contribui la extinderea incendiului.

Publicată de Garda Naţională de Mediu pe Marţi, 5 aprilie 2022

Comisarii Gărzii de Mediu susțin că se află la locul incendiului și monitorizează situația.

‼️‼️ În cursul după amiezii, comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Municipiului București au fost anunțați...

Publicată de Garda Naţională de Mediu pe Marţi, 5 aprilie 2022

Mai mulți bucureșteni au surprins și au postat pe Facebook imagini cu fumul gros care se ridică din Delta Văcărești, în apropiere de Hotelul Rin.

Purtătorul de cuvânt al ISU București Ilfov, maiorul Daniel Vasile, a precizat la postul de televiziune Antena 3 că deja sunt mai multe maşini de pompieri implicate în operaţiunea de stingere, dar se estimează că aceasta va dura mult din cauza lipsei resurselor de apă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

ISU a transmis şi un mesaj RO Alert, care avertizează populaţia să ocolească zona, pentru a ușura accesul forțelor de intervenție. „Dacă sunteți în apropiere, evacuați zona. Luați măsuri de adăpostire și autoprotecție”, se arată în mesaj.

Pe şoseaua Vitan Bârzeşti se circulă cu greutate din cauza fumului.

"Solicităm conducătorilor de autovehicule să evite pe cât posibil zona, să circule cu prudenţă, să păstreze o distanţă suficientă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate şi să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor rutieri. Pietonilor le recomandăm să circule doar pe trotuare, traversarea străzii să o facă doar prin locurile special amenajate şi la culoarea verde a semaforului electric, după ce s-au asigurat temeinic, iar conducătorii de vehicule le-au înţeles intenţia de a traversa", transmite Brigada Rutieră.

incendiu-Vacaresti
Foto: SpotMedia.ro

Ce spune Primăria București, care administrează delta urbană

Delta Văcărești se află în grija Primăriei Municipiului București (PMB) care a înființat și o Administrație cu 20 de posturi care să se ocupe de zonă. Din păcate, delta din interiorul Capitalei este, în continuare, neîngrădită și nepăzită. Așa că parte dintre bucureșteni aruncă gunoi în zonă. Iar dacă cineva ar vrea să dea foc, ar putea-o face fără să fie prea ușor observat.

ADVERTISING

Directorul Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti (ANPV), Ştefania Simion, a precizat:

„E afectată o porțiune de cca. 1 hectar, din suprafața de peste 180 de hectare a parcului. Reacția pompierilor a fost promptă și le mulțumim pentru rapiditate în stingerea incendiului.

Vom cerceta cauzele și vom face demersuri pentru suplimentarea pazei. ANPV e o structură recent înființată; suntem în procedură de angajări, inclusiv angajări de rangeri pentru parc”.

Delta Văcărești are o suprafaţă de peste 180 de hectare şi a fost declarată oficial, prin hotărâre de guvern, parc natural. În zona s-a instituit regimul de arie naturală protejată.

Incendiu în Bucureşti: Arde Delta Văcăreşti pe 10.000 de metri pătraţi

Amintim că un incendiu puternic a izbucnit şi acum o săptămână, la un centru REMAT din Glina, de lângă Capitală. Locuitorii din jur au primit un mesaj RoAlert în care erau informați de incendiu și erau rugați să evite zona


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇