Al treilea transport de deşeuri periculose provenite din Germania a fost oprit la Constanţa

Alte 15 containere cu deşeuri sosite din Germania au fost controlate, joi, de către autorităţi în Portul Constanţa Sud Agigea, şeful Gărzii de Mediu Constanţa, Steluţa Popescu, precizând că în respectivele containere sunt deşeuri periculoase care au fost stopate să intre în România.

Reprezentantul Gărzii de Coastă, Petrişor Irimia, a declarat, joi, că și aceste noi containere au venit din Germania pentru o firmă din judeţul Prahova, aceeași ca și în cazurile trecute.   Este al treilea transport oprit de acest gen în ultimele zile.

ADVERTISING

"O echipă formată din poliţişti de frontieră, lucrători din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, inclusiv la această acţiune au participat doi ofiţeri din cadrul Agenţiei Frontex.

S-a deschis un container în care sunt deşeuri. Nu sunt deşeuri verzi. Ce înseamnă deşeurile verzi? Sunt acele deşeuri selectate, de lemn, fier, plastic, hârtie şi toate celelalte. Aici este o amestecătură. Sunt deşeuri care nu pot fi utilizate.

Se vor face cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în care la finalul lucrărilor se vor împacheta aceste deşeuri, se vor include în container şi se vor returna ţării de unde au venit, respectiv Germania. Societatea care a făcut importul este una din judeţul Prahova”, a explicat Petrişor Irimia.  

ADVERTISING

În total, din Germania au venit 90 de containere în Portul Constanţa

El a menţionat că, în total, din Germania au venit 90 de containere în Portul Constanţa, toate pentru aceeaşi societate.  

"Acţiunea a început din 7 mai, în total până în momentul de faţă cu cele 15 containere care se vor deschide sunt 65 de containere dintr-un lot de 90 de containere pentru aceeaşi societate importatoare din România”, a explicat reprezentantul Gărzii de Coastă.  

Şeful Gărzii de Mediu Constanţa, Steluţa Popescu, a declarat, la desfacerea containerelor, că în acestea se află componente periculoase care au fost stopate să intre în ţară.  

ADVERTISING

"Suntem aici de două săptămâni şi controlăm containerele cu deşeuri. Din lotul de 90 de containere venite din Germania, sunt deşeuri tocătură de echipamente electrice-electronice, cu componente periculoase şi le-am stopat să intre în ţară, ele trebuiau să ajungă la o firmă din Ploieşti. În cauza este şi un dosar de cercetare penală. (…)

Aceste deşeuri ar fi ajuns pe la gropile noastre de gunoi, posibil se incinerau pe terenuri, pe câmpuri ceea ce ar fi fost foarte nociv pentru noi, pentru mediu. Şi noi avem deşeurile noastre în ţară pe care încercăm să le gestionăm atât cât trebuie mai bine”, a precizat Steluţa Popescu.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇