Agent Green: Metoda furtului de lemn "offline" a fost învinsă în instanţă. Este o victorie istorică şi strategică

Agent Green: Metoda furtului de lemn "offline" a fost învinsă în instanţă. Este o victorie istorică şi strategică

Agent Green anunţă că o instanţă de judecată a emis o soluţie conform căreia firmele care transportă lemn nu sunt exonerate de responsabilitate dacă invocă faptul că nu au semnal sau nu a funcţionat aplicaţia SUMAL 2.0.

Aplicația înregistrează, cu ajutorul GPS, provenienţa materialelor lemnoase transportate și traseul parcurs de mijlocul de transport de la locul începerii transportului până la locul de descărcare.

"Metoda furtului de lemn «offline» prin care este înşelat SUMAL 2.0 a fost învinsă astăzi în instanţă. Este o victorie istorică şi strategică. De astăzi înainte, firmele de exploatare şi transport nu se vor mai putea apăra în instanţe pe motiv că nu au avut semnal sau că nu a funcţionat aplicaţia.

ADVERTISING

Practic, firmele de transport cărau zilnic lemn fără să pornească aplicaţia şi dacă nu îi controla nimeni, atunci făceau multiple transporturi ilegale. Asta pentru că Ministerul Mediului şi Garda Forestieră sunt părtaşe la această metodă pe care o tolerează”, au scris, vineri, pe Facebook, reprezentanţii Agent Green.  

Metoda furtului de lemn “offline” prin care este înșelat SUMAL 2.0 a fost învinsă astăzi în instanță. Este o victorie...

Publicată de Agent Green pe Vineri, 10 decembrie 2021

Sentinţa a fost pronunţată de Judecătoria Curtea de Argeş, ca instanţă de fond, într-un proces intentat de o firmă cu sediul în comuna argeşeană Cicăneşti, care a contestat în instanţă sancţiunile date de Inspectoratul de Jandarmi Argeş, inclusiv confiscarea materialului lemnos care nu apărea în aplicaţie.   

ADVERTISING

Decizia poate fi contestată în termen de 30 de zile de la comunicare.  

Surse din Jandarmeria Argeş au declarat, pentru News.ro, că aproximativ 80% dintre sancţiunile aplicate de jandarmi în domeniul silvic sunt contestate în instanţă.   

Militanţii Agent Green au acuzat, pe de altă parte, "relaxarea" sancţiunilor în acest domeniu.   

"Au fost relaxate amenzile, iar multe sancţiuni penale au devenit banale amenzi administrative care nu previn furtul repetat al unor operatori de rea-credinţă. Mai mult, ministrul Mediului blochează finanţarea noului ciclu al Inventarului Forestier Naţional pentru a ascunde noua dimensiune a tăierilor ilegale”, au mai scris reprezentanţii organizaţiei.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇