Pădurarii se plâng în continuare de agresiunile hoților de lemne și amenință cu proteste

Pădurarii se plâng în continuare de agresiunile hoților de lemne și amenință cu proteste

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „Silva” afirmă că, în ultimele luni, alţi trei pădurari din Vâlcea, Sălaj şi Argeş au fost agresaţi de hoţi de lemne. Federaţia solicită intervenţia procurorului general al României pentru monitorizarea cercetărilor şi urmăririi penale în cazurile de agresiune împotriva personalului silvic şi dispunerea de măsuri pentru identificarea, anchetarea şi pedepsirea autorilor acestor fapte.

„Din păcate, odată cu venirea iernii, presiunea asupra pădurilor s-a intensificat, iar trei silvicultori, pădurari în cadrul direcţiilor silvice Vâlcea, Sălaj şi Argeş, au căzut victime ale infractorilor surprinşi în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos din fondul forestier naţional.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Aceste cazuri vin să completeze tabloul sumbru al agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic, în urma cărora, în ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâţi de hoţii de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacaţi de infractori, suferind agresiuni şi vătămări corporale grave, ameninţări cu moartea, precum şi distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuinţe, anexe gospodăreşti, sedii administrative, etc)”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Federaţia „Silva”.

Conform sursei citate, în contextul intensificării agresiunilor asupra personalului silvic, care au culminat cu cele două cazuri de pădurari ucişi în anul 2019 în timp ce îndeplineau serviciul de pază a pădurilor (13 septembrie 2019 – pădurarul Gorcioaia Răducu – Direcţia Silvică Iaşi şi 16 octombrie 2019 – pădurarul Pop Liviu Pavel – Direcţia Silvică Maramureş), în anul 2019 Parlamentul a modificat OUG nr. 59/2000 Statutul personalului silvic, iar prin noul act normativ a fost creată baza legală pentru redarea demnităţii profesiei de silvicultor, pentru întărirea autorităţii silvicultorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pentru asigurarea dotărilor necesare desfăşurării activităţilor de teren, pentru asigurarea unor condiţii decente de muncă, de salarizare şi de pensionare a personalului silvic.

Sindicaliştii afirmă însă că Legea nr. 234/2019 care a completat şi modificat Statutul personalului silvic nu este nici în prezent pe deplin respectată şi aplicată.

Federatia Sindicatelor Silva arată că a solicitat oficial, joi, sprijinul şi intervenţia conducerii Ministerului Mediului Apelor si Pădurilor şi a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva pentru ca în anul 2021 să fie asigurate cu prioritate fondurile necesare pentru dotarea personalului silvic de teren cu uniformă de serviciu, armament de serviciu, dispozitive de apărare, mijloace de comunicaţie şi de transport, pentru plata contribuţiilor sociale în cazul locurilor de muncă încadrate în condiţii speciale, precum şi plata drepturilor salariale conform Contractului Colectiv de Muncă şi a Statutului personalului silvic.

„Pentru descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor, a fost solicitată intervenţia conducerii ministerului în vederea modificării şi completării Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, prin includerea personalului silvic în categoriile prevăzute la art. 257 alin. 4, alături de poliţişti şi jandarmi, în cazul cărora faptele de ameninţare, lovire şi vătămare corporală comise asupra acestora se sancţionează cu pedepse mai aspre.

Totodată, Federaţia Silva a solicitat intervenţia Procurorului General al României pentru monitorizarea actelor de cercetare şi urmărire penală ce se efectuează în cazurile de agresiune îndreptată împotriva personalului silvic şi dispunerea de măsuri în scopul efectuării cu celeritate a cercetărilor pentru identificarea, anchetarea şi pedepsirea autorilor agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic”, precizează reprezentanţii federaţiei.

Aceştia arată că Federaţia Sindicatelor Silva va susţine în continuare, prin toate mijloacele legale, aplicarea prevederilor Statutului personalului silvic şi ale Contractului Colectiv de Muncă, inclusiv prin organizarea, dacă va fi cazul, a unor acţiuni de protest.