Combaterea fake news, în varianta România 2022: Oricine va asocia Guvernul, preşedintele şi premierul cu corupţia ori incompetenţa va fi suspect de propagandă rusă UPDATE

Combaterea fake news, în varianta România 2022: Oricine va asocia Guvernul, preşedintele şi premierul cu corupţia ori incompetenţa va fi suspect de propagandă rusă UPDATE

Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), la care s-a alăturat şi Guvernul României, împreună cu CNA şi mai multe ONG-uri, pregăteşte o platformă care va scana informatic presa online, dar şi blogurile şi reţelele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare şi propagandă, relatează Profit.ro.

Inițiativa este asumată în contextul războiului din Ucraina și al isteriei create la benzinării prin lansarea zvonului creșterii rapide a prețurilor la combustibili.

Război în Ucraina. Ziua 16 - vezi desfășurarea evenimentelor

Însă, conform sursei citate, cine va asocia, în acelaşi text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau preşedintele Iohannis cu un context de “corupţie” ori “incompetenţă” va fi suspectat de posibilă dezinformare şi propagandă rusă în algoritmii platformei, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtişag”.

ADVERTISING

UPDATE 1 - Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat subiectul spunând că trebuie să luptăm cu dezinformarea, dar fără a suprima sub nicio formă libertatea de exprimare folosind instrumente ale regimurilor totalitare.

"Fake-news-ul se combate printr-o comunicare corectă şi la timp, nu cu 'experţi' sau 'consultanţi' care să vâneze vrăjitoare", a scris Ciolacu pe Facebook, precizând că miniştrii PSD "nu vor desemna niciun cenzor pentru propăşirea cultului personalităţii niciunui tovarăş sau vreunui alt 'geniu al Carpaţilor'".

De asemenea, Guvernul face următoarele precizări: ”Iniţiativele ONG-urilor şi experţilor media vor genera recomandări în domeniul combaterii dezinformării şi ştirilor false. Activitatea grupului este independentă de funcţionarea şi structurile Guvernului, produsele primite urmând a fi analizate şi, eventual, valorificate. Proiectul este iniţiat de societatea civilă, iar Guvernul nu a cerut monitorizarea vreunui termen specific”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În plus, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat că ”orice iniţiativă care vine din zona societăţii civile, şi care are ca scop combaterea dezinformării în spaţiul public, reprezintă contribuţii, proiecte care ajută accesul opiniei publice la informaţii reale, în timp util”, dar a subliniat totodată: ”Guvernul României respinge orice formă de cenzură, orice formă de îngrădire a liberei exprimări şi susţine orice iniţiativă care contribuie şi respectă nevoia de informare a publicului, în condiţiile legii şi a literei şi spiritului Constituţiei României”.

UPDATE 2 - Şi CNA dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile privind implicarea într-un grup de lucru care pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, bloguri și rețele sociale.

"Instituția noastră, Consiliul Național al Audiovizualului, nu a primit nicio solicitare sau invitație de a lua parte la o astfel de inițiativă și nici nu este implicată într-un asemenea proiect. Menționăm că CNA este autoritate unică de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale, reglementarea presei online neintrând în sfera de competență a Consiliului", adaugă CNA.

ADVERTISING

De la război și benzină, la cenzură

Informațiile apar în contextul în care echipa de comunicare a Guvernului a cerut departamentelor de relaţii publice din toate ministerele, într-un mesaj comun transmis pe email, să desemneze câte un reprezentant în grupul de lucru şi să vină, până vineri, 11 martie, cu observaţii pe narativele şi cuvintele cheie incluse în motoarele de căutare şi în parametrii de analiză.

Potrivit propunerilor transmise, prima dintre combinaţiile de cuvinte care vor aprinde becuri roşii de posibilă dezinformare şi propaganda rusă în algoritmii platformei este cea menționată mai sus.

"Pentru presa de investigaţie, spre exemplu, orice articol care ar semnala acte de corupţie, incompetenţă sau alte deficienţe în Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei. La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe reţele sociale", explică Profit.ro, adăugând că, în opinia comunicatorilor Guvernului, în actualul context, narativul „Palierul de decizie de la Bucureşti este corupt” este un narativ al dezinformării şi propagandei.

narativ1
Foto: Profit.ro

Platforma, care are mai multe module, scanează mediul online (mainstream media, bloguri, social media etc.), identifică şi extrage - pe narativele stabilite - inclusiv folosind cuvintele cheie şi grupuri de cuvinte cheie - elementele solicitate, într-o serie de formate: de la text scris, la statistici şi elemente de interpretare, din care pot fi extrase trenduri, tendinţe si potenţiale direcţii de acţiune ale agenţilor (agenţii, actori etc.) care ”pot genera “fake news” şi elemente specifice propagandei”, au explicat cei din echipa de comunicare a Guvernului, în mesajul adresat departamentelor de comunicare din ministere.

Platforma va avea și un buton, un formular sau un e-mail unde vor putea fi sesizate și transmise linkurile către știrile false/deformate sau de propagandă.

Conform aceluiaşi mesaj, din grupul de lucru ar urma să facă parte şi Global Focus, Active Watch, Media Wise şi alte ONG-uri cu expertiză în media literacy, campanii de informare corectă a cetăţenilor, monitorizare şi analiză media, împreună cu CNA.

Guvernul a anunţat joi într-un mesaj oficial că ia măsuri pentru a contracara războiul informaţional şi încercările de a crea instabilitate şi răspândi panica nejustificat în rândul populaţiei, arătând că lumea întreagă şi România deopotrivă traversează o perioadă foarte sensibilă, în care problemele grave de securitate şi efectele agresiunii ruse în Ucraina riscă să fie amplificate prin manipulări şi dezinformare.

”Să nu ne lăsăm conduşi de reacţii pripite, sub impulsul unor ştiri neverificate din surse credibile! Avem mare nevoie, mai ales în contextul acestui război hibrid, să filtrăm cu bună credinţă, raţiune şi responsabilitate informaţiile care ne parvin”, mai spune Guvernul în mesaj. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇