O scena de sex filmată la Observatorul Astronomic a inflamat mediul online. Ce spune conducerea instituţiei

O scena de sex filmată la Observatorul Astronomic a inflamat mediul online. Ce spune conducerea instituţiei

Filmarea unei scene intime pentru serialul „Vlad” în Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti a stârnit o controversă în mediul online, fiind contestată ca „denigrare a spaţiului istoric”, „o ruşine” şi „jignitor la adresa astronomiei”.

De cealaltă parte, contactat telefonic de News.ro, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti, de care aparţine instituţia, a declarat că totul a fost „perfect legal”.

Luni dimineaţă, mai mulţi utilizatori Facebook au dezbătut moralitatea şi legalitatea faptului că o scenă de sex din producţia ProTV a fost filmată în Observatorul Astronomic.

Prea mult pentru facebook dar nu pentru astronomia din Romania? MMB, chiar credeti ca daca dati report, uita lumea?!...

Publicată de Elizabeth Petrescu pe Luni, 22 noiembrie 2021

„Observatorul Astronomic «Urseanu» a fost vândut pe suma de 5.000 lei”, a scris Elizabeth Petrescu, astronom la Agenția Spațială Europeană.

„Se spune că «publicitatea negativă» e bună şi ea, că îţi aduce vizibilitate, nu? Dar dacă ţi-aş spune că, pentru acest scop, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti - Adrian Aurel Majuru - a decis să aducă mai mulţi oameni prin a lăsa să se filmeze o scena intimă într-unul dintre muzeele unde tu îi calci pragul pentru cultură, istorie şi educaţie. (...) Directorul MMB a decis ca popularizarea astronomiei şi a Observatorului Astronomic să nu mai fie «tradiţională» prin cursuri de astronomie, expoziţii, prezentări, workshop-uri sau planetariu, ci printr-o filmare cu glume proaste, inculte şi sex, care cu siguranţă vor aduce mai mulţi oameni pasionaţi”.

Petrescu a revenit cu o postare în care a inclus fotografii cu Majuru şi Dan Pîrvulescu, director adjunct la MMB, şi le-a nominalizat responsabile şi pe şefa departamentului de Relaţii publice şi o şefă de secţie.

DA, "domnii sefi" sunt responsabili: - Adrian Aurel Majuru, director MMB- Dan Pirvulescu, director adjunct MMB si sa...

Publicată de Elizabeth Petrescu pe Duminică, 21 noiembrie 2021

Mai multe persoane au comentat. Unii au catalogat cele văzute drept „o ruşine”, alţii, drept „jignitor la adresa astronomiei”.

Un utilizator a scris: „Asta-i România, ce să facem? Ne ocupă tot timpul prostia infinită a unora. E de neconceput. La noi se poate orice, dar orice”.

Adrian Majuru, directorul MMB, a declarat pentru News.ro că nu comentează reacţiile apărute pe Facebook şi că „a fost totul perfect legal” în ceea ce priveşte filmarea scenei în interiorul Observatorului.

Postările lui Petrescu au intrat sub incidenţa regulilor Facebook. Ea a reluat textul.

UPDATE Reacția Muzeului Municipiului București

După apariția acestor informații în presă, reprezentanții Muzeului Municipiului București au transmis că înțelegerea nu presupunea înregistrarea de scene erotice și că, având în vedere că respectivul film este difuzat de ProTV în prime time, au ”rezerve asupra aspectelor reclamate”.

Informațiile sunt încadrate într-un drept la replică pe care îl redăm integral, în cele ce urmează:

”-Filmările pentru serialul de ficțiune intitulat „Vlad” s-au desfășurat în baza Acordului pentru filmare în spații, nr. 5103/27.09.2021, încheiat între Muzeul Municipiului București și Societatea PRO TV SRL.

În conformitate cu Regulamentul de Organizare și Funcționare al Muzeului Municipiului București, art. 70, „Muzeul Municipiului Bucureşti este o instituţie publică de cultură finanţată din subvenţii de la bugetul local al Municipiului Bucureşti şi din venituri proprii, realizate din încasările provenite din tarifele pentru serviciile oferite, din alte activităţi specifice, desfăşurate conform obiectului de activitate”, iar cf. art. 73, alin. b, „Veniturile proprii se realizează din activităţi realizate direct de Muzeu şi anume: închirieri de spaţii şi bunuri mobile”.

-Tarifele în baza cărora a fost încheiat Acordul pentru filmare în spații, nr. 5103/27.09.2021, sunt reglementate de HCGMB nr. 212/2021 privind aprobarea tarifelor practicate de Muzeul Municipiului București, instituție publică de cultură de interes local a Municipiului București.

-Aprobarea filmărilor la serialul de ficțiune a fost luată la nivelul conducerii, cu scopul suplimentării veniturilor proprii ale instituției, în conformitate cu ROF.

-Fără a intra pe un domeniu unde nu avem cunoștințe de specialitate, așa cum indică și acordul menționat, filmul de ficțiune este cunoscut și ca producția de film care tratează un subiect imaginar despre personaje angrenate în acțiuni ce se desfășoară în timp și spațiu.

-În solicitarea primită de la Societatea PRO TV SRL nu s-a menționat niciodată existența unor scene erotice în cadrul filmărilor ce urmau să aibă loc. Atâta timp cât respectivul film este difuzat de Pro TV în prime time, avem serioase rezerve asupra aspectelor reclamate.

În încheiere, precizăm faptul că Muzeul Municipiului București este o instituție care se bucură de prestigiu în peisajul muzeal și cultural contemporan, iar preocuparea noastră constantă este îndreptată spre protejarea și valorificarea patrimoniului cultural.

Adrian Majuru, director Muzeul Municipiului București

Dan Pîrvulescu, director adjunct, Muzeul Municipiului București


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇