Google plăteşte pentru știrile preluate din presa din 6 ţări UE

Google plăteşte pentru știrile preluate din presa din 6 ţări UE

Compania americană Alphabet, care deține Google, a încheiat contracte prin care plăteşte peste 300 de publicaţii din Germania, Franţa şi alte patru ţări din Uniunea Europeană pentru conţinutul lor de presă.

Google va implementa un instrument care va facilita înscrierea şi pentru alţi editori, a declarat compania pentru Reuters.

Demersul, care va fi anunţat public în a doua parte a zilei de miercuri, survine după adoptarea unor reguli esenţiale în domeniul drepturilor de autor de UE, în urmă cu trei ani, şi care impun Google şi altor platforme online să plătească muzicienii, artiştii, editorii de ştiri şi jurnaliştii pentru folosirea conţinutului lor.

Editori din domeniul presei, printre cei mai aprigi critici ai Google, au cerut de multă vreme guvernelor să garanteze că platformele online plătesc un preţ corect pentru conţinutul oferit de aceştia. Anul trecut, Australia a instituit obligativitatea unor astfel de plăţi, iar Canada a introdus o legislaţie similară luna trecută.

"Până în prezent avem acorduri care vizează peste 300 de publicaţii de ştiri naţionale, locale şi de specialitate din Germania, Ungaria, Franţa, Austria, Ţările de Jos şi Irlanda, cu multe altele existând discuţii în desfăşurare", a anunțat Sulina Connal, director pentru parteneriatele de ştiri şi editoriale, într-o postare pe blog la care Reuters a avut acces. Articolul nu precizează câți editori vor fi plătiţi.

Două treimi dintre aceste publicaţii sunt germane, printre care Der Spiegel, Die Zeit şi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Anunţăm acum lansarea unui nou instrument pentru a face oferte unor mii de alţi editori, începând cu Germania şi Ungaria şi continuând cu alte ţări din Uniunea Europeană în lunile care urmează", a precizat Connal.

Instrumentul le oferă editorilor un acord extins pentru ştiri care va permite Google să arate fragmente şi imagini la dimensiuni reduse contra unei taxe de licenţă.