Fotografia pentru care românul Vadim Ghirda a fost premiat cu Pulitzer

Fotografia pentru care românul Vadim Ghirda a fost premiat cu Pulitzer

Fotograful român Vadim Ghirda face parte din echipa Associated Press care a câştigat premiul Pulitzer la categoria „breaking news photography”.

AP a primit premiul Pulitzer pentru fotografie de ştiri de ultimă oră, ca recunoaştere a 15 imagini care au redat în timp real bilanţul uman devastator al războiului din Ucraina.

Aceasta este fotografia realizată de Vadim Ghirda, aşa cum a fost ea postată pe site-ul oficial al premiilor Pulitzer:

image-26

Ea înfăţişează corpuri fără viață ale unor bărbați, unii cu mâinile legate la spate, care zac pe pământ în Bucea. Poza a fost realizată pe 3 aprilie 2022.

ADVERTISING

Toate imaginile pot fi văzute AICI

Alături de Vadim Ghirda au fost premiaţi colegii săi fotografi Bernat Armangue, Emilio Morenatti, Felipe Dana, Nariman El-Mofty, Rodrigo Abd.

AP a câştigat şi premiul pentru jurnalism în serviciu public despre asediul Mariupolului, tot din Ucraina.

Câştigătorul la categoria serviciu public primeşte o medalie de aur. Toţi ceilalţi câştigători primesc 15.000 de dolari.

Vadim Ghirda a mai câştigat în 2017 premiul al doilea la categoria ”Contemporary Issues/ Singles” cu o imagine a imigranţilor care traversau un râu pentru a ajunge în Macedonia din Grecia. Imaginea înfăţişa o femeie care este susţinută de doi bărbaţi în timp ce traversau râul, în martie 2016. 

ADVERTISING

Vadim Ghirda este unul dintre cei mai apreciați fotografi din presă la nivel internațional, activând în breaslă de peste 30 de ani pentru Associated Press, cu care a început colaborarea la Mineriada din iunie 1990.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇