Fără contracte secrete între partide și presă. Consiliul Europei cere României să ia urgent măsuri (Document)

Fără contracte secrete între partide și presă. Consiliul Europei cere României să ia urgent măsuri (Document)

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei critică modul în care politicul afectează independența presei în România și cere autorităților de la București să facă demersurile necesare pentru ca partidele politice să fie obligate să desecretizeze contractele cu presa făcute pe bani publici.

În raportul publicat miercuri sunt prezentate și îngrijorări cu privire la amenințările asupra jurnaliștilor care investighează politicieni influenți. Nu sunt oferite cazuri concrete, însă cel mai de notorietate caz recent este cel al Emiliei Șercan, care s-a confruntat cu o campanie de compromitere și intimidare după ce a dezvăluit că părți din teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă sunt plagiate.

ADVERTISING

Adunarea transmite Bucureștiului care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a rezolva situația, pe care o cataloghează drept gravă.

„În ce privește libertatea presei, situația trebuie îmbunătățită. În special, îngrijorările cele mai mari privesc modul în care partidele folosesc bani publici pentru a finanța presa și a influența conținutul, în baza unor contracte secrete.

Situația are potențial să încalce principiile libertății presei și ale bunei funcționări a instituțiilor democratice. Cazuri emblematice de amenințări, hărțuiri și violențe împotriva jurnaliștilor arată că sunt probleme grave în ce privește libertatea de exprimare.

ADVERTISING

În consecință, Adunarea cere autorităților române:

  • Să asigure funcționarea adecvată a legislației existente privind accesul la informație
  • Să asigure independența Consiliului Național al Audiovizualului, prin adoptarea de criterii clare și profesioniste pentru selectarea membrilor și alocarea de resurse bugetare adecvate
  • Să asigure transparență totală în ce privește acționariatul instituțiilor media, să asigure mecanisme specifice care să garanteze independența editorială
  • Să adopte legislația necesară care să oblige partidele politice să facă publice contractele cu presa
  • Să asigure că sunt corect anchetate și pedepsite cazurile de hărțuire și intimidare a jurnaliștilor”.
ADVERTISING

Este notată și îngrijorarea cu privire la faptul că România este în topul statelor care au cele mai multe decizii CEDO nepuse în aplicare, trendul fiind chiar ascendent față de 2020.

Și, așa cum remarcaseră cei de la USR încă de ieri, Adunarea cere să se țină cont de îngrijorările și recomandările formulate de experții Comisiei de la Veneția și cei ai GRECO în ce privește proiectul de modificare a Legilor Justiției. Mai mult, Comisia de la Veneția va da un punct de vedere pe Legile Justiției, care deja se află în dezbatere în Parlament.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇