Fact checking-ul săptămânii: Directorul executiv al companiei Pfizer nu a declarat că vrea să „reducă populația lumii cu 50%”

Fact checking-ul săptămânii: Directorul executiv al companiei Pfizer nu a declarat că vrea să „reducă populația lumii cu 50%”

Un videoclip distribuit în spațiul online induce ideea că directorul executiv al companiei Pfizer, Albert Bourla, ar fi declarat că „echipa sa și-a propus să reducă populația lumii cu 50%, până în 2023”. De fapt, Albert Bourla nu a făcut această declarație, iar videoclipul care a circulat în spațiul online a fost editat pentru a scoate din context unele cuvinte din declarația acestuia. Clipul needitat îl arată pe Albert Bourla spunând că echipa sa și-a stabilit un obiectiv de a reduce, până în 2023, cu 50% numărul de persoane care nu își pot permite medicamentele Pfizer.

Informații de context

Recent, în spațiul online a circulat un videoclip scurt, de slabă calitate, care ar prezenta declarația directorului executiv al companiei farmaceutice Pfizer, Albert Bourla, în cadrul Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, din 2022. Potrivit acestui videoclip, Albert Bourla ar fi declarat, în cadrul Forumului, următoarele:  „Când ne-am întâlnit în California, în ianuarie 2019, pentru a stabili planul de acțiune al Pfizer pentru următorii 5 ani, unul dintre visele noastre a fost reducerea populației mondiale cu 50%, până în 2023.  Cred că astăzi, acest vis devine realitate.”

Un utilizator care a distribuit videoclipul pe Facebook a spus:„ Pandemia asta oare e doar ca să reducă populația?”.

ADVERTISING

Videoclipul a devenit viral și în spațiul online internațional, în țări precum Italia, Franța sau India.

Care sunt faptele?

Videoclipul care circulă în spațiul online reprezintă un fragment scurt al unei declarații scoase din context.

În versiunea completă a interviului postat pe canalul oficial de YouTube al Forumului Economic Mondial, Albert Bourla și Klaus Schwab, fondatorul și președintele WEF, discută despre decizia Pfizer de a oferi toate medicamentele protejate prin brevet la prețuri de producție pentru 45 dintre cele mai sărace țări din lume, tări în car locuiesc aproximativ 1,2 miliarde de oameni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Fragmentul video complet (min. 2:39) îl arată pe Albert Bourla spunând: „În prima săptămână în care ne-am întâlnit, în ianuarie 2019, în California, ne-am stabilit obiectivele pentru următorii cinci ani. Și unul dintre acestea a fost ca până în 2023 să reducem cu 50% numărul de persoane din lume care nu își pot permite medicamentele noastre. Cred că astăzi acest vis devine realitate.”

Clipul a fost însă editat în mod înșelător, pentru a omite unele cuvinte din declarația susținută de către directorul Pfizer.

Evaluarea noastră: videoclip editat pentru a include declarații false

În baza analizei noastre, considerăm că afirmația atribuită lui Albert Bourla este eronată și înșelătoare. Videoclipul care circulă în spațiul online a fost editat cu scopul de prezenta distorsionat declarațiile lui Albert Bourla cu privire la „obiectivul de a reduce, până în 2023, la jumătate numărul persoanelor care nu își pot permite medicamentele Pfizer.” 

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi:

  • Pandemia de COVID-19 este o „plandemie”, o „falsă pandemie”, o „mascaradă”;
  • Pandemia reprezintă un plan „bine puse la punct”, „planificată” de „oculta globală satanistă”;
  • „Scopul pandemiei este, de fapt, vaccinarea și reducerea populației globale”.

Disclaimer!

ADVERTISING

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

youtube.com – Conversation with Albert Bourla, CEO of Pfizer | Davos

fullfact.org – Pfizer CEO did not say he wanted to decrease population by 50%

reuters.com – Fact Check-Edited video cuts Pfizer CEO’s comments at World Economic Forum


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇