Fact-checking-ul săptămânii: „Boala X” nu este o boală reală și nici parte dintr-un complot de „declanșare” a unei noi pandemii

Fact-checking-ul săptămânii: „Boala X” nu este o boală reală și nici parte dintr-un complot de „declanșare” a unei noi pandemii

Context

O serie de postări din social media sugerează în mod fals că, la recenta reuniune anuală de la Davos, s-a hotărât „declanșarea” unei noi pandemii globale, denumită “boala X”. Forumul Economic Mondial (WEF) a organizat un panel în ianuarie 2024 despre capacitatea de pregătire a omenirii pentru o viitoare pandemie ipotetică numită generic „boala X”. Multe postări conspiraționiste de pe rețelele sociale susțin că această întâlnire ar fi de fapt o dovadă a unui complot de declanșare a unei noi crize globale după modelul Covid-19. Un expert consultat de AFP a confirmat că discuția despre „boala X” a fost de fapt o modalitate de a vorbi despre etapele de gestionare a eventualelor riscuri, indiferent de agentul patogen.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Elita globalista se folosește de arme biologice pentru a obține puterea supremă”.

ADVERTISING

„Elitele globaliste au o agendă ascunsă de reducere a populației”.

Evaluarea Antifake:

Boala X” nu este reală, fiind doar un termen generic folosit pentru a ilustra un scenariu ipotetic de gestionare a viitoarelor crize sanitare. Termenul de „boala X” figurează încă din 2018 pe lista OMS a bolilor cu risc major pentru sănătatea publică. Un astfel de scenariu de lucru ajută la ghidarea cercetării și dezvoltării globale în domenii precum dezvoltarea vaccinurilor, testelor și tratamentelor. Aceste măsuri preventive pot ajuta la limitarea impactului unor eventuale crize.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Multe dintre postările care distribuie astfel de informații false reciclează de fapt teorii ale conspirației precum cea despre pandemia Covid-19 care ar fi fost „regizată”, ar fi fost o „plandemie”. În acest caz, dezinformarea amplifică narațiuni false și teorii ale conspirației precum „marea resetare” pusă la cale de elitele globaliste reunite la Davos. Aceste abordări conspiraționiste evidențiază vulnerabilitatea societății noastre în fața dezinformării. Mai mult, în cadrul Antifake.ro, în august 2023, am prezentat un alt material în care am demontat un astfel de mit, cum că „Boala X” ar fi următoarea „pandemie planificată”.

Disclaimer!

ADVERTISING

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Apnews.com – A panel of healthcare experts discussed ‘Disease X’ at Davos. But it’s only a hypothetical illness

Afp.com – WEF ‘Disease X’ session fans pandemic conspiracy theories

Usatoday.com – False claim possible DC-area measles exposure is ‘Disease X’

Newsweek.com – What Is ‘Disease X’? World Leaders Discuss Next Pandemic Risk


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇