Fact-checking-ul săptămânii: Afirmații lipsite de dovezi despre carnea produsă în laborator care ar provoca „turbo-cancere”

Fact-checking-ul săptămânii: Afirmații lipsite de dovezi despre carnea produsă în laborator care ar provoca „turbo-cancere”

Context

Mai multe postări pe rețelele sociale și articole susțin că „falsa carne a lui Bill Gates provoacă turbo-cancere la oameni!”. Potrivit acestor conținuturi, „studiile arată acum că această hrană falsă produce cancere galopante prin intermediul liniilor de celule imortalizate folosite pentru fabricarea ei”.

Bill Gates a investit masiv în organizații caritabile și în cercetarea schimbărilor climatice, iar unul dintre proiectele incluse în acest portofoliu este o companie care creează înlocuitori de carne cu ajutorul tehnologiei de laborator, folosind ingrediente pe bază de plante.

Care sunt faptele?

ADVERTISING

În spațiul online românesc, articolul face referire la mai multe surse și studii, fără a include totuși o trimitere directă către articolul sau materialul care ar susține această afirmație.

Printre sursele menționate se regăsește și un articol al publicației Bloomberg. Numai că articolul Bloomberg face referire la unele companii care dezvoltă carne în laborator cu ajutorul „celulelor nemuritoare”.

Cel mai probabil, la baza afirmației false care circulă în mediul online se află o distorsionare a procesului de imortalizare, care permite celulelor să se reproducă la infinit. Astfel, companiile nu trebuie să creeze continuu linii celulare de la zero, permițând producția la scară mai mare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Și celulele canceroase sunt considerate imortalizate, dar aceasta este doar una dintre trăsăturile care le face canceroase.

Cercetătorii din domeniu au declarat pentru Bloomberg că aceste celule „nu sunt umane, deci este imposibil ca oamenii care le consumă să dezvolte cancer de la ele sau că celulele precanceroase sau canceroase să se reproducă în interiorul oamenilor”.

Mai mult, oamenii de știință care studiază carnea cultivată în laborator au declarat pentru Associated Press că este inexact să spunem că celulele imortalizate folosite pentru a crea carne cultivată în laborator sunt canceroase. De asemenea, carnea crescută în laborator este supusă reglementărilor privind siguranța alimentară, la fel ca orice alt produs alimentar.

ADVERTISING

De exemplu, cercetările și testele complexe asigură că celulele utilizate pentru producerea cărnii își mențin stabilitatea și siguranța.

În spațiul online românesc, precum și în cel internațional, circulă numeroase afirmații false despre „turbo-cancere”, care ar fi provocate de vaccinurile împotriva COVID-19, de dârelor chimice („chemtrails”), sau, precum în cazul de față, de alimentele produse în laborator.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

se încearcă depopularea și genocidul planetar”

„vor să distrugă populația, urmând ordinele lui Gates și ale altor creatori ai noii ordini mondiale”

„elitele globaliste au o agendă ascunsă de reducere a populației”.

Evaluarea noastră: Informații false, lipsite de dovezi.

În prezent, nu există dovezi care ar confirma afirmația potrivit căreia carnea cultivată în laborator ar cauza „turbocancere”.

Sursa primară a acestor informații este un site web recunoscut pentru faptul că răspândește în mod constant informații false sau înșelătoare, nesusținute de dovezi sau studii credibile.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

politifact.com – No proof a study found lab-grown meat funded by Bill Gates causes ‘turbo cancer’

apnews.com – Animal cells used to create lab-grown meat are not cancerous, experts say

bloomberg.com – Lab-Grown Meat Has a Bigger Problem Than the Lab

apnews.com – Meat grown from animal cells? Here’s what it is and how it’s made


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇