Fact checking-ul săptămânii: Afirmație falsă și fals atribuită: „Vaccinurile ucid mai mulți oameni decât salvează”

Fact checking-ul săptămânii: Afirmație falsă și fals atribuită: „Vaccinurile ucid mai mulți oameni decât salvează”

Un articol publicat recent susține că „experții FDA au dezvăluit într-o ședință înregistrată că vaccinurile împotriva COVID-19 ucid mai mulți oameni decât salvează”. De fapt, această afirmație nu aparține FDA (Food and Drug Administration – Administrația pentru alimente și medicamente din SUA) sau experților FDA și a fost făcută de către un participant la o ședință FDA deschisă publicului (ședințele publice FDA sunt deschise tuturor persoanelor interesate). Mai mult, afirmația se bazează pe un calcul eronat al datelor din sistemul VAERS și nu prezintă dovezi că vaccinurile ar fi periculoase și ar „ucide mai multe persoane decât ar salva”.

Articolul în limba română citează drept sursă a informațiilor website-ul în limba engleză lifesitenews.com, o sursă online considerată a avea un grad scăzut de credibilitate în urma publicării repetate a informațiilor false și încălcării standardelor jurnalistice. Potrivit articolului, în timpul Comitetului consultativ al FDA pentru vaccinuri și produse biologice conexe (VRBPAC), din 17 septembrie 2021, un „expert al FDA”, Steve Kirsch ar fi făcut mai multe declarații, printre care faptul că „vaccinurile împotriva COVID-19 ucid de două ori mai multe persoane decât salvează”, „50% dintre persoanele vaccinate au murit în vreme ce zero la sută dintre persoanele nevaccinate au murit” sau că „150.000 de persoane au decedat în urma vaccinării, în SUA”.

În articol,  Steve Kirsch este prezentat drept directorul executiv al COVID-19 Early Treatment Fund, din cadrul Comitetului Consultativ pentru Vaccinuri și alte Produse Biologice Înrudite al FDA. De fapt, FDA a declarat că Steve Kirsch nu este și nu a fost vreodată angajat al FDA sau membru al Comitetului consultativ al FDA pentru vaccinuri și produse biologice conexe.  Acesta nu este doctor sau expert medical, s-a prezentat drept antreprenor și a depus o cerere de a vorbi la ședința FDA deschisă publicului. După cum se arată în anunțul FDA, această ședință este deschisă oricărei persoane interesate. Purtătorul de cuvânt al FDA a adăugat că „FDA nu examinează în prealabil luările de poziție ale vorbitorilor” și a confirmat că „niciunul dintre comentariile din ședința publică deschisă nu a venit de la angajații FDA sau membrii comitetului consultativ”.

ADVERTISING

În afirmațiile sale, Steve Kirsch citează datele unei lucrări în care acesta este co-autor. Analiza se bazează pe datele din sistemul de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinurilor din SUA (VAERS). Kirsch a prezentat reuniunii comitetului un calcul în baza unui așa-zis „factor de sub-raportare” al reacțiilor adverse. Acesta a comparat numărului de raportări al reacțiilor de anafilaxie cu numărul de persoane vaccinate în SUA și numărul de decese raportate în sistemul VAERS. Astfel, Kirsch a susținut că peste 150.000 de persoane ar fi decedat în Statele Unite în urma vaccinării împotriva COVID-19.

Așa cum am arătat și la rubrica de fact-checking a portalului anti.fake, datele sistemului VAERS nu indică dacă un vaccin provoacă un anumit efect advers. Acestea indică doar faptul că un anumit eveniment este raportat de către o persoană în urma vaccinării.  Sistemul VAERS colectează, în mod voluntar, raportări neverificate ale evenimentelor post-vaccinare din partea oricărei persoane care a fost vaccinată în SUA (deci funcționează pe bază de auto-raportare. Din peste 389 de milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 administrate în SUA, până pe 26 septembrie, VAERS a înregistrat raportări ale aprox. 7.900 de decese (0,0020%) în rândul persoanelor care au fost vaccinate. CDC a declarat  recent că „analiza informațiilor clinice disponibile, inclusiv a certificatelor de deces, autopsiilor și dosarelor medicale, nu a stabilit o legătură cauzală asociată cu vaccinurile COVID-19″. Potrivit autorităților din SUA, datele preluate din cadrul VAERS nu pot fi utilizate pentru a determina dacă un vaccin a cauzat sau a contribuit la un eveniment advers sau o boală. VAERS precizează că raportările pot conține informații incomplete, inexacte, coincidențe sau fapte ce nu pot fi verificate. Mai mult, furnizorii de asistență medicală sunt obligați să raporteze orice deces după vaccinare către VAERS, chiar dacă nu există o legătură clară că acesta a fost cauzat de vaccin.

ADVERTISING

Potrivit purtătorului de cuvânt al FDA, afirmația lui Kirsch nu este susținută de dovezi, iar FDA nu este de acord cu analiza pe care Steve Kirsch a prezentat-o în cadrul ședinței, deoarece datele VAERS la care a făcut referire nu au fost interpretate în mod corespunzător. Acest lucru se datorează limitărilor VAERS în sine, precum și limitărilor referitoare la anumite informații cu privire la pacienți, care nu sunt disponibile persoanelor din afara FDA și Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA.” Alți experți independenți consideră că afirmațiile susținute de Steve Kirsch sunt „deplasate din punct de vedere științific și utilizează în mod greșit datele VAERS.”

Este important să recunoaștem și să evităm, pe cât posibil, astfel de forme de conținut înșelător care circulă preponderent în mediul online. În acest sens, sugerăm câţiva paşi simpli:

  • să utilizăm un motor de căutare pentru a verifica sursa primară a informațiilor și gradul de credibilitate al acesteia; în cazul de față, site-ul în limba engleză lifesitenews a publicat în mod constant teorii conspiraționiste, conținuturi considerate pseudoștiințifice și are un grad scăzut de credibilitate;
  • să ne informăm cu privire la baza de date VAERS și tipul de raportări înregistrate de acest sistem;
  • să manifestăm prudență față de anumite interpretări ale unor date statistice și să verificăm dacă aceste interpretări sunt precise, dacă sunt plasate în context și că nu există erori în analiza datelor.
ADVERTISING

Sursele noastre:

reuters.comFact Check-COVID-19 vaccines do not kill more people than they save; FDA experts did not make this false claim

politifact.com – No evidence that the Pfizer vaccine causes deaths

politifact.com – No truth that VAERS system shows 6,000 “died because of” COVID-19 vaccines

factcheck.afp.com – False testimony at FDA meeting claims Covid-19 shots are dangerous

apnews.com – Public commenter, not FDA, falsely claimed COVID vaccines kill many

fda.gov – Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee September 17, 2021 Meeting Announcement

covid.cdc.gov – COVID-19 Vaccinations in the United States

covid.cdc.gov – Selected Adverse Events Reported after COVID-19 Vaccination

antifake.ro – Fact checking-ul săptămânii: Date statistice prezentate distorsionat pentru a susține narațiuni înșelătoare despre vaccinurile anti-COVID-19


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇