Jurnaliștii pentru care meseria poate însemna închisoare sau chiar moartea: ”Nu ne putem opri, este foarte important pentru oameni”

Jurnaliștii pentru care meseria poate însemna închisoare sau chiar moartea: ”Nu ne putem opri, este foarte important pentru oameni”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

3 mai este Ziua Mondială a Libertății Presei. În timp ce peste tot în lume pandemia de COVID-19 și restricțiile impuse pentru a o controla au adus provocări suplimentare pentru jurnaliști, există încă prea multe țări în care această meserie poate fi chiar sinonimă cu o condamnare la moarte.

Astăzi, când marcăm această zi, vrem să vă prezentăm situația colegilor din Myanmar, care au ajuns să fie vânați la propriu doar pentru că transmit despre evenimentele sângeroase care zguduie de luni de zile această țară.

Jurnaliștii, în capul listei negre a juntei militare

Jurnalistul Ye Wint Thu deja fugea când numele și fotografia lui au apărut pe o listă de oameni dați în urmărire, difuzată de junta militară din Myanmar.

De săptămâni întregi, el documenta protestele din Yangon împotriva celor care au preluat puterea în urma loviturii de stat. Dar la începutul lunii martie, după ce un coleg a fost arestat în mod violent în sudul țării și junta a revocat licențele a cinci organizații media importante, inclusiv a acestuia, a fost informat că ar cam trebui să se ascundă, relatează CNN.

ADVERTISING

"Am primit un telefon de la sursa mea. Mi-a spus că ar trebui să fug chiar acum, pentru că vor să mă aresteze în seara aia", a povestit Ye Wint Thu, care are 30 de ani.

A împachetat în grabă ce a prins - laptopul, câteva proiecte de la muncă și niște documente importante - apoi a fugit cu soția lui.

De atunci, el a locuit la prieteni, rude sau colegi, mutându-se în fiecare seară pentru a se sustrage forțelor de securitate care efectuau în mod regulat raiduri nocturne în casele apropiaților săi.

Zeci de jurnaliști arestați

Povestea lui Ye Wint Thu nu este singulară. Jurnaliștii din Myanmar sunt atacați de junta militară doar pentru că își fac treaba. Peste 80 de jurnaliști au fost arestați de la lovitura de stat din 1 februarie și mai mult de jumătate dintre ei sunt încă în detenție.

Sediile a diverse publicații au fost atacate. Un buletin de știri nocturn la televiziunea de stat transmite numele și imaginile celor căutați de juntă. Mulți dintre ei, precum Ye Wint Thu, sunt jurnaliști.

ADVERTISING

Unii au fost duși în centre secrete de interogare militară și acuzați de infracțiuni în temeiul secțiunii 505a - o lege militară modificată care transformă în infracțiune pedepsită cu până la trei ani de închisoare publicarea sau difuzarea comentariilor care ”stârnesc frică” sau răspândesc ”o informație falsă”.

Criză umanitară a presei

Jurnaliștii din Myanmar continuă să dezvăluie atrocitățile comise de soldați împotriva propriilor conaționali. Și pentru asta risce să fie torturați dacă sunt prinși.

”Ceea ce se întâmplă în Myanmar este o criză umanitară a presei”, a declarat Shawn Crispin, reprezentant din Asia de Sud-Est pentru Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor.

”Pe măsură ce a crescut condamnarea globală a loviturii de stat, devine clar că [junta militară] vrea să suprime știrile și să suprime acoperirea media cu privire la ceea ce fac manifestanților pro democrație. Așa că atacă presa”.

ADVERTISING

”Aș putea muri pe stradă”

Înainte de lovitura de stat din 1 februarie, Ye Wint Thu a călătorit în jurul Myanmarului producând și prezentând un program TV de actualitate pentru presa independentă Voice of Burma (DVB).

Acum, explică el, majoritatea jurnaliștilor și redactorilor pe care îi cunoaște stau ascunși și lucrează de pe unde apucă, deoarece este prea periculos să fie pe stradă.

”Aș putea muri în stradă. Cineva ar putea trage asupra mea sau aș putea fi arestat. Pe străzi, există o mulțime de informatori și o mulțime de oameni pe care nu îi cunosc, așa că s-ar putea să fiu ucis”, a spus el.

În ciuda faptului că știe că este căutat de juntă, Ye Wint Thu a spus că nu va înceta să lucreze.

”Majoritatea jurnaliștilor se ascund, ca mine. Nu își pot face treaba liber. Tot ce pot face acum este să organizez interviuri aici și să dau apeluri telefonice… Nu ne putem opri, este foarte important pentru oamenii din Myanmar”.

Context

La preluarea puterii, armata a întrerupt accesul la datele mobile și la internet. Până săptămâna trecută, a închis complet internetul în fiecare seară.

Încercarea juntei de a controla toate mass-media și comunicarea a creat un ”vid informațional” în țară, pe care acum încearcă să-l umple cu propagandă militară.

Acum, jurnaliștii care încă vor să scrie adevărul stau ascunși în ”locații sigure” și își asumă un risc când ies în teritoriu să se documenteze.

”Zilnic, în momentul în care decizi să muncești, trebuie să știi că există posibilitatea să nu te mai întorci. Dar este decizia ta”.

Toe Zaw Latt, de la DVB, le spune reporterilor din subordine:

”Nu sta foarte mult pe teren. Scrie rapid povestea, termină imediat. Protejează-ți identitatea. Nu-ți pune viața în pericol. Vor exista subiecte tot timpul. Dacă este prea riscant, nu îți asuma niciun risc”.

Patru jurnaliști de la DVB au fost arestați de la lovitura de stat încoace. Și asta pentru că au transmis de la protestele pro-democrație înăbușite în sânge de armată.

De altfel, chiar astăzi alți opt protestatari au fost uciși de forțele de ordine în timpul manifestațiilor. Iar pentru ca noi să aflăm asta, un jurnalist și-a pus viața în pericol.

Iată articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇