CNA a amendat Antena 3 pentru reclama făcută constant lui Piedone

CNA a amendat Antena 3 pentru reclama făcută constant lui Piedone

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat, miercuri, cu o amendă de 10.000 de lei postul Antena 3 CNN, pentru prezenţa constantă în emisiuni a lui Cristian Popescu Piedone.

Piedone este candidatul Partidului Umanist Social Liberal la Primăria Bucureşti, partid al lui Dan Voiculescu, patronul de facto al postului TV.

CNA consideră că Antena 3 a încălcat legislaţia audiovizuală privind informarea obiectivă a publicului şi cea referitoare la publicitatea, pozitivă sau negativă, în afara campaniei electorale, în prezentarea candidatului Cristian Popescu Piedone.

Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri SpotMedia.ro, Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a autosesizării şi a sesizărilor primite.

ADVERTISING

Sancţiunea decisă este o amendă de 10.000 de lei pentru postul Antena 3 pentru nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 ("Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor"), precum şi pentru încălcarea dispoziţiilor art. 139 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual ("Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală").

Au fost monitorizate emisiuni difuzate în perioada 13 - 26 martie, în cadrul cărora s-a urmărit prezenţa candidatului Piedone.

La stabilirea sancţiunii s-au avut în vedere materiale audiovizuale filmate în spaţiul public, difuzate în ediţii ale emisiunii "Sinteza zilei":

  • 13 martie - Cristian Popescu Piedone distribuie cetăţenilor apă caldă la borcan;
  • 14 martie - se află la un târg consumând produse tradiţionale, ulterior se plimbă prin târg şi stă de vorbă cu oamenii;
  • 26 martie - se întâlneşte cu alegătorii, cu angajaţii primăriei cărora le trasează sarcini despre renovarea parcurilor, străzilor, spaţiilor publice, oferă diverse soluţii cetăţenilor
ADVERTISING

Pagina de Media relatează că reprezentanta Antena 3 l-a citat pe Tudor Vianu în apărarea postului TV.

„Am să încep cu un citat din Tudor Vianu, care spune, cu mult înaintea vremurilor pe care le trăim, că din câte ştie nu există o activitate omenească mai importantă decât activitatea politică, asta prin primsa importanţei şi efectelor pe care le au deciziile oamenilor politici şi cum se răsfrâng acestea asupra unor mase mari de oameni şi chiar schimbând istoria. Rolul jurnaliştilor este să obţină informaţii despre oamenii politici şi despre activitatea lor.

Asta s-a întâmplat şi în ceea ce am vizionat secvenţial, doar dintr-o anumită perioadă, 13-26 martie, cuprinzând şi nişte elemente de inedit, spectaculos şi relevant din partea unui personaj care şi-a anunţat şi candidatura la funcţia de primar al Bucureştiului. (...)

ADVERTISING

Vorbim despre un personaj care s-a exprimat într-un mod inedit şi spectaculos şi nu numai la televizor ci şi pe reţelele sociale. De fapt, de acolo a pornit această expunere. Dacă urmăream mai mult în timp vedeam şi crâmpeie din modul în care s-au exprimat, sau faptele ori acţiunile altor personaje politice care şi-au anunţat candidatura în dreptul altor alianţe sau formaţiuni politice. Şi pe toate le-am fi văzut tot la Antena 3 CNN.

Interesul probabil că a fost sporit şi de faptul că sondajele în acea perioadă îl arătau în pole position pe domnul Piedone. Era firesc să fie o temă de dezbatere la un post de ştiri şi de dezbateri politice. Acest personaj cu activitatea şi declaraţiile sale, era firesc să-l vadă publicul. 

Aţi văzut că dialogul a fost în permanenţă ţinut într-un echilibru. S-a făcut mereu referire la celelalte formaţiuni politice, la ce s-a făcut, nu s-a făcut, ce trebuie îmbunătăţit.

Tot la Antena 3 CNN l-am văzut şi pe domnul Burduja, tot aşa în ipostaze inedite”, a susţinut Norina Ionescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇