ActiveWatch nu susține CENZURA guvernamentală. ONG-urile și jurnaliștii se declară împotriva ”Ministerului Adevărului”

ActiveWatch nu susține CENZURA guvernamentală. ONG-urile și jurnaliștii se declară împotriva ”Ministerului Adevărului”

ActiveWatch precizează că a participat la o discuție preliminară privind afilierea într-un ”mecanism de cooperare între membri ai societății civile și din aparatul guvernamental”, cu scopul clar de a sprijini comunicarea corectă în contextul invaziei din Ucraina, dar anunță că a decis să se retragă, din cauza felului în care au evoluat lucrurile.

”ActiveWatch a luat decizia să participe tocmai pentru a evalua în ce măsură pot fi evitate erorile de comunicare dinspre autorități spre cetățeni din timpul pandemiei (…) Pentru că am evaluat greșit această POSIBILĂ colaborare și pentru că observăm că, în acest moment, participarea noastră nu ar face decât să amplifice neîncrederea la nivelul societății, vom înceta orice comunicare cu entitățile implicate în această platformă.

ADVERTISING

Vom colabora și comunica doar în contexte formale, deschise mass-media și publicului larg.

Vom continua activitatea de monitorizare a activității Guvernului și a altor actori instituționali sau politici care influențează negativ libertatea de exprimare și accesul la informații de interes public”, precizează ActiveWatch, într-un comunicat de presă transmis Spotmedia.ro sub titlul ”ActiveWatch nu a susținut, nu susține și nu va susține CENZURA guvernamentală”.  

Precizările vin în contextul în care jurnaliștii de la Profit.ro au publicat vineri un articol din care reiese că DSU, în colaboare cu anumite structuri guvernamentale, cu CNA, și cu sprijinul unor reprezentanți ai societății civile intenționează să ia anumite măsuri care ar putea duce la cenzură.

ADVERTISING

”Eroarea noastră de judecată și de strategie: Deși avem încredere în competențele și buna-credință a partenerilor din ONG-uri care au fost dispuși să contribuie la dezvoltarea acestui mecanism, cu accent pe îmbunătățirea comunicării și nu pe suprimarea ei, am subestimat impactul negativ pe care această platformă (neoficială, neformalizată și nedefinitivată) l-ar putea avea asupra percepției publice, mai ales în acest context tulbure”, se mai arată în comunicatul ActiveWatch.

ActiveWatch nu a susținut, nu susține și nu va susține CENZURA guvernamentalăCronologie: Vineri, 4 martie 2022,...

Publicată de ActiveWatch pe Vineri, 11 martie 2022

De asemenea, mai multe organizații ale societății civile și jurnaliști au semnat, vineri, un comunicat prin care ”cer Guvernului să nu instituie „Ministerul Adevărului”, în numele protecției împotriva dezinformării și indiferent de cine este inițiatorul demersului să aibă grijă la implicațiile democratice ale acestuia”.

ADVERTISING

”Atragem atenția guvernanților că „marcarea” discursului critic din societate la adresa autorităților drept propagandă inamică face parte din instrumentele represive ale guvernelor autoritare și plasează România în situația de risc de a deveni chiar societatea antidemocratică pe care guvernanții clamează că vor să o combată.  

Derapajul democratic pe care existența unei astfel de platforme îl presupune este foarte periculos. Nu există nicio rețetă după care o dezinformare să poată fi identificată în mod automat. Iar etichetarea drept „fake news” a oricărui conținut neconvenabil este deja un fenomen și în România. 

Rolul autorităților într-un stat democratic nu este să crească nivelul de cenzură a informației, ci să guverneze în mod responsabil și înțelept, luând măsuri în beneficiul cetățenilor pe care îi reprezintă. Și mai ales, să le protejeze acestora libertatea, sub toate formele ei, chiar și atunci când nu sunt personal de acord cu asta”, se arată în documentul citat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇