Vocea lui Albert Einstein a fost recreată și oameni din toată lumea îi pot adresa întrebări

Vocea lui Albert Einstein a fost recreată și oameni din toată lumea îi pot adresa întrebări

Dacă te numeri printre cei cărora le-ar fi plăcut să-l întâlnească pe Albert Einstein și ai avea ceva întrebări pentru el, oamenii de știință s-au gândit la tine. Cu ajutorul tehnologiei inteligenței artificiale (AI) savantul a fost ”reconstituit” în mediul online.

A fost nevoie de un sintetizator media și de clonare vocală, dar rezultatul e spectaculos.

Toate au fost puse cap la cap de compania de tehnologie audio Afloritmic și specialiștii în oameni digitali de la UneeQ.

La 100 de ani de la acordarea premiul Nobel pentru fizică lui Albert Einstein, oricine poate vorbi acum cu marele fizician (cu condiția să nu fie deja angajat într-o altă convorbire). Cele două companii au creat o formă de AI interactivă și capabilă de conversație, care ar putea furniza frânturi din înțelepciunea savantului, venite chiar de la el, arată IFL Science.

ADVERTISING

Ideea a fost de a crea ceva care să poată răspunde la orice întrebare despre Einstein sau despre viziunile și opiniile sale și care să ofere răspunsuri imediate celor care întreabă.

Vocea lui Einstein a fost o mare provocare

Tehnologia pentru a crea acest avatar inspirat de realitate exista deja, însă a apărut întrebarea: „Cum știm care era vocea lui Einstein”? ‍

„Răspunsul este: majoritatea oamenilor nu știu și probabil că nici măcar nu le pasă”, a transmis Aflorithmic într-un comunicat despre Digital Einstein. „Ce le pasă este să-l poată înțelege cu ușurință și să simtă că interacționează cu Einstein”, a mai precizat compania.

ADVERTISING

Pe baza înregistrărilor istorice, echipa a stabilit că avea un accent german puternic, cu un ton înalt și rostea cuvintele încet, ca și cum ar fi vorbit cu un prieten.

Nereușind să lucreze direct cu vechile înregistrări de o calitate scăzută (care prezentau adesea un accent prea puternic pentru a fi ușor de înțeles online), specialiștii nu au putut folosi metoda normală de clonare a unei voci.

Astfel, s-au inspirat din cinematografie, creând în schimb o voce pentru personajul lui Einstein. Rezultatul este un Einstein vorbitor de limbă engleză, cu accent german.

ADVERTISING

Potrivit Aflorithmic, Einstein în varianta digitală „face educația mai captivantă și mai cuprinzătoare și arată într-adevăr ce poate face un AI conversațional, depășind cu mult chatbotii sau serviciile pentru clienți”.

Iar dacă ai întrebări pentru Albert Einstein, acestea pot fi adresate aici.

Voice Cloning | AI Voice: Introducing Digital Einstein created with api.audio

Vezi și Chipurile împăraților romani, readuse la viață cu ajutorul inteligenței artificiale


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇