Unul dintre cei mai mari ghețari se topește alarmant. Oamenii de știință cred că au aflat de ce

Unul dintre cei mai mari ghețari se topește alarmant. Oamenii de știință cred că au aflat de ce

Oamenii de știință susțin că ar fi descoperit de ce ghețarul Thwaites, unul dintre cei mai mari din Antarctica, se topește într-un ritm foarte rapid.

Potrivit cercetătorilor, canalele adânci descoperite sub așa-numitul „ghețar Doomsday” din Antarctica ar putea permite apei calde a oceanului să topească partea inferioară a gheții, informează CNN.

Descoperirile publicate în revista The Cryosphere arată că fundul oceanului este mai adânc decât se credea anterior.

ADVERTISING

Apa care se scurge de pe ghețarul gigant Thwaites în Marea Amundsen din Antarctica de Vest reprezintă deja aproximativ 4% din creșterea nivelului mării la nivel mondial, iar oamenii de știință spun că gheața este extrem de sensibilă la schimbările climatice.

În ultimele trei decenii, rata pierderii de gheață de la Thwaites a crescut de peste cinci ori, ajungând să fie aproape cât dimensiunea Marii Britanii.

Cercetătorii încearcă să anticipeze cât de curând s-ar putea prăbuși total ghețarul Thwaites, pentru că dacă acest lucru se va întâmpla, nivelul mării ar putea crește cu aproximativ 64 de centimetrii.

ADVERTISING

"Ghețarul Thwaites în sine este probabil unul dintre cei mai semnificativi ghețari din Antarctica de Vest. Deoarece este atât de mare, putem vedea cum se schimbă", a declarat pentru CNN dr. Tom Jordan, geofizician la British Antarctic Survey (BAS).

Teodora Chiuș, studentă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇