Unul dintre cei mai ciudați pești de pe Terra tocmai a fost declarat dispărut

Unul dintre cei mai ciudați pești de pe Terra tocmai a fost declarat dispărut

Un pește neobișnuit, cu ochi bulbucați și care „mergea” pe fundul apei, tocmai a fost declarat dispărut. ”Peștele-mână” este considerat prima specie modernă de pește marin care dispare complet, a anunțat Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Sympterichthys unipennis este înrudit cu lofiiformele (peștii pescari). Este una dintre primele specii de pește documentate științific în Australia, în 1802, de către naturalistul francez François Péron.

Peștele trăia în mod special în apele australiene de sud-est și își petrecea mare parte din timp pe fundul mării, folosindu-și înotătoarele pentru a se deplasa, arată Live Science.

ADVERTISING

Péron a colectat singurul pește din această specie în urmă cu 200 de ani. De atunci, niciun astfel de pește nu a mai fost văzut, așa că specia a fost declarată dispărută.

Vulnerabili de la începutul vieții

Acești pești sunt unici pentru că dau naștere, pe fundul mării, la pui deja complet formați. Aceștia nu mai trec prin stadiul de larve. Astfel, acești pești sunt mai vulnerabili în fața prădătorilor din start.

În plus, în timpul împerecherii, membrii acestei specii sunt în pericol să fie deranjați tot timpul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Peștii din specia sympterichthys unipennis mai au și obiceiul de a rămâne pentru perioade lungi de timp în anumite zone, în loc să migreze spre locuri mai sigure.

Motivele dispariției

„Își petrec mare parte din timp pe fundul marin, deplasându-se ocazional pe distanțe de câțiva metri, dacă sunt deranjați. Pentru că nu trec prin stadiul de larve, acești pești nu sunt capabili să se deplaseze în alte locuri. Tocmai de aceea, populațiile sunt foarte locale și vulnerabile”, a explicat Graham Edgar, biolog marin la Universitatea din Tasmania.

ADVERTISING

Dispariția acestei specii, precum și amenințările existente asupra celorlalte 13 specii înrudite, sunt puse pe seama pescuitului pe fundul mărilor și oceanelor, precum și distrugerii și poluării habitatelor.

Citește și Un lac situat într-un crater s-a făcut peste noapte roz. Explicația oamenilor de știință


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇