Un lac situat într-un crater s-a făcut peste noapte roz. Explicația oamenilor de știință

Un lac situat într-un crater s-a făcut peste noapte roz. Explicația oamenilor de știință
Twitter/Maharashtra Tourism
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Într-un crater lăsat de un meteorit în urmă cu peste 50.000 de ani în India, în statul Maharashtra, la 500 de kilometri est de Mumbai, se află un lac ale cărui ape s-au făcut aproape peste noapte roz.

Cauza exactă a acestei schimbări este încă investigată, făcându-se teste peste teste. Dar ipoteza lansată de un geolog local, Gajanan Kharat, aduce în discuție creșterea salinității din apă, care a făcut ca un tip de algă existent în Lacul Lonar să se înmulțească peste măsură, arată IFL Science.

”Salinitatea din lac a crescut pentru că nivelul apei a scăzut drastic anul acesta. Și apa e mult mai caldă, ceea ce a făcut ca o algă să se înmulțească excesiv”, a declarat specialistul pentru AFP.

ADVERTISING

”Acest tip de algă devine roșie când temperaturile sunt mari, așa explicându-se de ce lacul s-a făcut roz peste noapte”, mai spune Gajanan Kharat.

Și alți specialiști sprijină această ipoteză, spunând că algele vinovate de acest pigment roșu sunt Halobacteria și Dunaliella salina.

ADVERTISING

Au fost trimise mostre către un institut de cercetare a mediului înconjurător, dar va mai dura până ce vor veni și răspunsuri.

O situație similară a mai fost în anul 2000, dar rozul căpătat de apă acum e cu mult mai intens.

Craterul în care se găsește Lacul Lanor, adânc de 150 de metri și lat de 1,8 kilometri, este unul dintre cele mai mari de pe Terra creat în rocă vulcanică.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇