Un tip de șoarece trăiește în colonie, precum furnicile, și răpește pui din alte colonii pentru a-i transforma în ”sclavi”

Un tip de șoarece trăiește în colonie, precum furnicile, și răpește pui din alte colonii pentru a-i transforma în ”sclavi”

O specie de șoarece, Heterocephalus glaber, fascinează oamenii de știință, fiind rezistentă la cancer și având un prag al durerii foarte crescut. Însă tocmai s-a descoperit că are și o parte întunecată.

Șoarecii din această specie trăiesc în colonii, asemeni furnicilor sau albinelor. Și tot ca în cazul lor, există o regină și lucrătoare. Practic, în afară de regină, cea care asigură urmașii, mai toți membrii coloniei sunt sterili. Numai că aceste colonii au un secret murdar: cum nu întotdeauna sunt suficiente lucrătoare, adesea sunt furați pui din colonii vecine și transformați în sclavi, arată IFL Science, care citează un raport publicat de Journal of Zoology.

ADVERTISING

Poate te-ar interesa și O ciudată specie înrudită cu elefantul, dar minusculă cât un șoarece, a fost redescoperită, după 50 de ani

Un studiu realizat de oamenii de știință în Meru National Park din Kenya a certificat această ipoteză, apărută în anii '90. Au monitorizat timp de mai mulți ani câteva colonii de astfel de șoareci, marcând diferit reprezentanții fiecărei colonii.

După o vreme au găsit pui străini în alte colonii, iar pe rozătoarea regină zgâriată sau rănită. Cum ”familia” sa nu ar ataca-o niciodată, singura explicație este un atac al vecinilor. Vecini care nu au plecat cu mâna goală, ci și cu pui, după cum aveau să descopere oamenii de știință.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Puii au fost integrați perfect în coloniile adoptive și transformați în sclavi, au descoperit cercetătorii.

Vezi și Legătura dintre flora intestinală și socializare. Ce au descoperit oamenii de știință

Acest comportament fusese deja observat la specie în condiții de laborator, însă niciodată în sălbăticie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇