Toate craniile lipsesc dintr-unul din cele mai vechi cimitire din Suedia

Toate craniile lipsesc dintr-unul din cele mai vechi cimitire din Suedia

Dintr-un cimitir din Suedia lipsesc în mod ciudat toate craniile, deși toate scheletele sunt la locul lor.

Studiul mormintelor antice este un mod fascinant de a privi în trecut, deși unele cercetări pot aduce mai multe întrebări decât răspunsuri. Un exemplu este un cimitir din Neoliticul timpuriu descoperit în Suedia, unde sunt mai multe schelete, dar niciun craniu, relatează Science Alert.

Camera funerară de piatra fost găsită în Tiarp, lângă Falköping, și a fost cercetată amănunițit de oamenii de știință de la Universitatea din Göteborg, din Suedia, și de la Universitatea Kiel din Germania.

ADVERTISING

Ei au reușit să catalogheze rămășițele a cel puțin 12 persoane. Deocamdată experții nu pot explica unde au dispărut toate capetele. Nici nu știu dacă au fost îngropate acolo, în primul rând.

Ar putea fi vorba despre un furt, un ritual sau o serie de decapitări, deși nu există semne pe rămășițe care să indice că au avut un sfârșit violent.

„Este un mormânt care datează din perioada neolitică timpurie, aproximativ 3500 î.Hr.”, spune arheologul Karl-Göran Sjögren, de la Universitatea din Gothenburg.

„Craniile și unele oase mari lipsesc și este posibil să fi fost scoase din mormânt. Nu știm dacă asta are legătură cu ritualurile de înmormântare sau cu altceva”, adaugă el.

ADVERTISING

Desigur, orice s-ar fi putut întâmpla de-a lungul mileniilor, dar acest lucru nu explică de ce atât de multe dintre oasele mai mici sunt încă intacte, în timp ce craniile și alte oase mai mari lipsesc.

Falköping este o zonă bine cunoscută pentru mormintele cu pasaje de trecere incluse, dar acesta este mai puțin obișnuit. Este cu 150-200 de ani mai vechi decât majoritatea celorlalte.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇