Atunci când Hunterian Museum de la Royal College of Surgeons, Marea Britanie, își va redeschide porțile în martie, după ce va fi trecut printr-un amplu proces de renovare, vizitatorii nu vor mai găsi expus cel mai faimos – și controversat – exponat al său: scheletul ”Uriașului Irlandez”.
Așa a rămas cunoscut Charles Byrne, un irlandez înalt de 2,3 metri care a trăit în secolul al XVIII-lea.
Byrne a avut o tumoră nediagnosticată la glanda pituitară, corpul său producând din acest motiv o cantitate prea mare de hormoni de creștere, bărbatul ajungând astfel să sufere de acromegalie și gigantism, notează CNN.
Şi-a asumat titlul de ”Uriașul Irlandez” și își câștiga existența pe de urma curioșilor care plăteau să-l vadă.
Înainte de a muri, în 1783, la vârsta de 22 de ani, a cerut ca trupul său neînsuflețit să fie închis într-un sicriu din plumb și aruncat în mare, temându-se că oamenii de știință vor dori să-i studieze corpul.
Însă fondatorul muzeului londonez, chirurgul și anatomistul John Hunter, care obișnuia să plătească hoții de morminte să-i aducă cadavre exhumate, a cumpărat corpul lui Byrne de la prietenii acestuia și trei ani mai târziu a expus scheletul irlandezului în instituția sa.
”În perioada în care muzeul a fost închis, Consiliul de Administrație al Colecției Hunterian a discutat diferitele perspective privind expunerea și păstrarea scheletului lui Charles Byrne. Consiliul a decis că scheletul nu va mai fi expus atunci când muzeul se va redeschide, însă va fi în continuare disponibil pentru cercetări medicale de bună-credință privind acromegalia și gigantismul pituitar”, au transmis reprezentanții instituției într-un comunicat de presă.
Expunerea rămășițelor lui Byrne a ridicat întrebări de natură etică și au existat de-a lungul anilor mai multe apeluri ca ele să fie repatriate sau chiar ca dorința uriașului să fie respectată și osemintele sale să fie lăsate să se odihnească în mare.
C.S.