Tehnica ciudată de supraviețuire a aligatorilor, când apele îngheață

Tehnica ciudată de supraviețuire a aligatorilor, când apele îngheață

Locuitorii din Oklahoma au semnalat un comportament ciudat al aligatorilor din zonă, luna trecută, când un val de frig a lovit statul american.

Din loc în loc, la suprafața apei înghețate, puteau fi zărite boturile aligatorilor. Păreau morți, dar cine ar fi îndrăznit să riște?

În realitate, spun oamenii de știință din cadrul Red Slough Wildlife Management Area in McCurtain County, reptilele s-au adaptat la frigul de afară practicând un fel de hibernare, relatează IFL Science. În acest răstimp, reptilele rămân conștiente. Starea poate dura de la câteva ore la câteva zile.

ADVERTISING

Nu doar că e un comportament normal, dar e o tactică ingenioasă de a supraviețui, spun ei. Din moment ce au sânge rece și depind de condițiile mediului pentru a-și regla temperatura, în perioadele în care aceasta scade sub limita înghețului, preferă să-și țină botul afară din apă.

Se poate întâmpla ca apa să înghețe, dar aligatorii pot respira mai departe, neavând nevoie nici măcar de hrană. Și asta chiar timp de luni întregi.

Citește și Un pensionar din Florida și-a salvat cu mâinile goale cățelul tras în adâncuri de un aligator (Video)

ADVERTISING

Cum în Oklahoma temperaturile coboară la limita înghețului trei luni pe an, un astfel de peisaj nu e foarte neobișnuit.

Aceeași tehnică de supraviețuire a fost observată și la reptilele mari din Carolina de Nord.

De menționat e că strategia nu garantează supraviețuirea 100%. Cei tineri pot pierde lupta, mai spun oamenii de știință.

Vezi și Nu numai șopârlele, ci și aligatorii își pot regenera coada! Cu o diferență

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇