Spirale luminoase misterioase au apărut pe cerul Noii Zeelande (Foto)

Spirale luminoase misterioase au apărut pe cerul Noii Zeelande (Foto)

Pasionații de astronomie din Noua Zeelandă sunt intrigați de apariția pe cer, duminică noaptea, a unor spirale luminoase.

Rețelele de socializare au fost inundate de imagini și teorii despre sursa spectaculoaselor spirale luminoase, relatează The Guardian.

În jurul orei locale 19:25, Alasdair Burns, un astronom de pe insula Stewart/Rakiura, a treia ca mărime din Noua Zeelandă, a primit un SMS de la un prieten: „Du-te afară și privește cerul."

„Imediat cum am ieșit, a fost foarte clar la ce se referea", a spus Burns. Acesta a văzut o uriașă spirală albastră care se distingea pe cerul întunecat.

ADVERTISING

„Arăta ca o imensă galaxie spiralată, atârnând acolo pe cer, plutind încet în derivă", a spus el, adăugând că a avut un sentiment „destul de straniu" când a văzut acest fenomen.

Burns a făcut cu telefonul câteva fotografii cu expunere lungă a formațiunii luminoase. „Am bătut imediat la ușile tuturor vecinilor ca să le spunem să iasă și ei. Așa că am fost acolo vreo cinci persoane, stând pe veranda noastră, privind în sus și înnebunind puțin", a povestit el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe grupurile astronomilor amatori de pe rețelele de socializare au apărut o mulțime de fotografii și întrebări despre fenomenul care a fost vizibil pe cerul Insulei de Sud, cea mai mare dintre insulele care alcătuiesc Noua Zeelandă. Teorii abundă, pornind de la extratereștri până la rachete străine sau luminile unor avioane de pasageri.

„Premoniția găurii negre de pe orbita noastră", a scris cineva pe Twitter. „Extratereștrii, din nou", a notat alt utilizator al rețelei.

Profesorul Richard Easther, fizician la Universitatea Auckland, a catalogat, însă, fenomenul drept „ciudat, dar ușor de explicat": norii cu această formă se creează atunci când o rachetă transportă un satelit pe orbită.

ADVERTISING

„Când racheta propulsoare este îndepărtată, apa și dioxidul de carbon formează rapid un nor în spațiu care este iluminat de Soare", a explicat expertul. „Geometria orbitei satelitului și felul în care noi suntem poziționați față de Soare - această combinație a fost potrivită pentru a produce acești nori cu aspect tremurat care erau vizibili de pe Insula de Sud", a adăugat Easther.

Profesorul spune că racheta respectivă pare să provină de la lansarea unui satelit Globalstar pe care compania SpaceX l-a expediat spre orbita joasă a Pământului duminică, de la baza Cape Canaveral din Florida.

Pentru Alasdair Burns e o explicație credibilă. Și el s-a gândit că ar putea fi o rachetă, după ce a citit despre un eveniment similar în 2009, când o rachetă rusească a provocat uriașe spirale albastre pe cerul Norvegiei.

Chiar dacă știa sursa acestui fenomen, a fost o priveliște ciudată. „Niciunul dintre noi nu mai văzuse așa ceva înainte. A fost spectaculos", a spus el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇