O echipă de geneticieni de la Universitatea din Auburn, SUA, a anunțat că a obținut somni mai rezistenți la bolile care în mod normal îi decimează după ce a adăugat ADN de aligator.
Somnii au fost obținuți prin tehnica CRISPR și pot fi mâncați în condiții de siguranță, ceea ce, probabil, se va întâmpla nu peste multă vreme.
Motivul pentru care somnii au fost manipulați genetic este acela că, numai în SUA, cererea de somni este de 50% din cererea totală de pește. Problema este că somnii crescuți în bazine speciale sunt predispuși la mai multe boli decât cei sălbatici, date fiind lipsa spațiului, viteza răspândirii bolilor, rezistența tot mai mare la antibiotice și nu numai, scrie Interesting Ingineering.
Circa 45% dintre somnii de crescătorie mor din cauza bolilor infecțioase.
Ca să evite astfel de pierderi economice, specialiștii au creat un somn de tip nou, cu gene de aligator, care este mult mai rezistent. Oamenii de știință au folosit cathelicidină, o peptidă care se găsește în intestinele aligatorilor și care ajută organismul să lupte mai eficient cu bolile.
Primele date arată că rata de supraviețuire a noilor somni este de două până la cinci ori mai mare decât a celorlalți.
Cât despre cât de siguri ar fi pentru consum, unul dintre autorii studiului, Rex Dunham, a declarat că ar mânca așa ceva fără ca măcar să stea pe gânduri.