Cel mai vechi și adânc lac din lume se găsește în sud-estul Siberiei, fiind vorba, bineînțeles, de Baikal. Adânc de 1.700 de metri, stră-străbunicul lacurilor este casă pentru peștele de apă dulce care trăiește la cea mai mare adâncime.
În lacul Baikal se află 20% din rezervele de apă dulce din lume, iar 80% dintre plantele și animalele care trăiesc aici nu pot fi găsite niciunde altundeva pe glob.
Fără îndoială, însă, cel mai spectaculos e Comephorus, un pește fără solzi, cu corpul translucid, ce poate ajunge până la aproximativ 21 de centimetri lungime. Există două specii în genul Comephorus, C. baikalensis și C. dybowski, scrie IFL Science.
De parcă nu ar fi și așa un ciudat, peștele este canibal, înghițindu-și uneori propriii pui, ca parte a unei diete formate din copepode planctonice, amfipode și larve, au descoperit oamenii de știință.
Condițiile în care trăiește în lacul supranumit și ”Galapagosul Rusiei” nu sunt deloc simple, pentru că temperatura variază destul de mult. Vara, stratul de suprafață poate avea până la 16°C în unele zone, în timp ce iarna acesta îngheață pentru mai bine de patru luni, de la începutul lunii ianuarie până în mai.
În medie, gheața are aproximativ 0,5 - 1,4 metri grosime, dar în unele zone în care există ”mușuroaie” (bucăți de gheață care se ridică deasupra suprafeței apei), poate avea o grosime de până la 2 metri.